Începând din 2025, fermierii care doresc să beneficieze de subvenția pentru cultura de usturoi nu mai pot vinde producția direct către consumatori.

Programul de ajutor pentru cultura de usturoi românesc va suferi schimbări semnificative

Principala modificare vizează modalitatea de valorificare a producției, fermierii fiind obligați să vândă recolta doar către unități de vânzare, cooperative sau procesatori. De asemenea, dovada comercializării se va face exclusiv prin e-Factura, eliminând posibilitatea utilizării filelor din carnetul de comercializare.

De asemenea, facturile emise de alte societăți cu coduri CAEN diferite nu vor mai fi acceptate. Ministerul Agriculturii urmărește astfel o mai bună trasabilitate a produsului și o eficientizare a sectorului agricol.

Sprijinul financiar rămâne neschimbat, la valoarea de 3.000 de euro pe hectar. Cu toate acestea, noile reguli ar putea pune dificultăți micilor fermieri care își valorificau produsele în mod direct, fie la tarabă, fie prin alte canale tradiționale, conform Agrointel.

căpățâni de usturoi
SURSA FOTO: Dreamstime

Impactul programului asupra pieței

Ministrul Agriculturii a subliniat că măsurile implementate în anii precedenți au avut un impact pozitiv, determinând o creștere a prezenței usturoiului românesc în magazinele din întreaga țară. În acest moment, toate lanțurile de retail din România comercializează acest produs, ceea ce confirmă eficiența programului.

„Facturile care demonstrează comercializarea vor fi în e-factura. Cantitățile trebuie să ajungă direct către unitățile de vânzare, către cooperative care se ocupă cu comerțul sau direct în procesare.

Nu se mai acceptă alte facturi pe alte coduri CAEN. Vrem să avem o eficiență a sectorului. Nu vrem facturi de la alte societăți, vrem direct din e-Factura.

Suma va fi la fel, se va menține la 3.000 de euro/ha pentru usturoi”, a anunțat ministrul Florin Barbu, potrivit sursei menționate.

În 2023, prin programul Usturoiul, au fost efectuate plăți de 37,7 milioane de lei pentru 1.829 de beneficiari

În 2023, prin programul Usturoiul, au fost efectuate plăți de 37,7 milioane de lei pentru 1.829 de beneficiari. În 2024, suma alocată a crescut la peste 79,2 milioane de lei, fiind distribuită către 2.702 beneficiari.

Noile condiții impuse în 2025 urmăresc să asigure o mai bună monitorizare a pieței și să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a sectorului agricol. Fermierii vor trebui să se adapteze acestor schimbări pentru a putea accesa sprijinul financiar oferit de stat.