Comisia Europeană a anunțat că oferă 3,5 miliarde de euro ţărilor UE care primesc refugiaţi ucrainieni. Banii sunt folosiți pentru hrană, cazare, sănătate, educaţie și locuri de muncă. Prin această măsură, UE vrea să atenueze presiunea resimțită de bugetele ţărilor din blocul comunitar în ultimele 66 de zile, de la începerea războiului în Ucraina.

În această perioadă numeroși ucrainieni au plecat din ţară, se precizează într-o postare pe site-ul Comisiei Europene.

„UE este solidară cu Ucraina în faţa invaziei Rusiei, dar şi cu statele membre, care fac un efort de a-i primi pe cei care fug din calea războiului. Avem încă o dovadă clară a solidarităţii noastre – fondurile de coeziune – care merg către cei în nevoie”, a declarat Elisa Ferriera, comisarul pentru coeziune şi reforme.

Ajutorul financiar care va fi alocat României

Pe scurt, este vorba despre un ajutor acordat statelor membre pentru a-i primi şi integra pe refugiaţii din Ucraina.

România primeşte, astfel, fonduri în valoare de 450.119.357 €. Mai mult primeşte Polonia – 562.098.072 €, aceasta fiind țara unde au ajuns cei mai mulţi dintre refugiaţi.

Potrivit datelor venite de la Poliția de Frontieră, peste 8.300 de cetățeni ucraineni au intrat vineri în România. Numărul este mai mic decât cel înregistrat în ziua precedentă.

Vineri, prin punctele de frontieră au intrat în România 95.885 de persoane, dintre care 8.364 sunt cetăţeni ucraineni, în scădere cu 2,6% faţă de ziua precedentă.Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.651 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 1,9%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.731 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 19,6%).

De la începutul războiului în România au intrat 818.304 cetăţeni ucraineni.

Câți refugiați au intrat la noi în țară de la începutul războiului din Ucraina

De la declanșarea crizei din Ucraina şi până pe 25 aprilie, în România au intrat 786.086 cetăţeni ucraineni.

În altă ordine de idei, aproape 650 de refugiați ucraineni s-au înregistrat, până în prezent, în evidențele Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a beneficia de servicii de consiliere în vederea angajării. Majoritatea înregistrări vin din București și județele Suceava, Arad, Bistrița-Năsăud, Bihor și Timiș. Aproape 60% dintre ei au obținut deja un contract de muncă în meserii precum specialist în industria auto, muncitor în construcții, confecționer în industria textilă, violonist, șofer sau alte specializări din domeniul HoReCa.

Totodată 247 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a angaja ucraineni, declarând aproape 4.000 de locuri de muncă disponibile, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

De pe 24 februarie și până acum, migranții ucraineni au ales și alte state europene pentru a se adăposti de agresiunile militare ruse. Amintim faptul că peste 2,9 milioane de refugiaţi ucraineni au ajuns în Polonia până acum, a anunţat duminică Poliţia de Frontieră din Polonia.