Guvernul a decis să nu includă în bugetul pentru 2025 indexarea pensiilor cu rata inflației, din cauza deficitului bugetar ridicat. În schimb, pensionarii cu venituri mici vor primi un ajutor financiar unic de 800 de lei, acordat în două tranșe. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a explicat că această măsură a fost luată din necesitatea menținerii echilibrului economic. Oficialul a subliniat că decizia a fost una dificilă, dar esențială pentru asigurarea plății pensiilor și salariilor la nivelul anului 2024.

Ajutor financiar acordat pensionarilor vulnerabili

Într-o intervenție la Digi24, ministrul Finanțelor a explicat că lipsa resurselor financiare a făcut imposibilă ajustarea pensiilor conform ratei inflației.

Tanczos Barna a declarat că acest ajutor financiar acordat pensionarilor vulnerabili a fost stabilit în momentul aprobării bugetului pentru 2025.

Tanczos Barna
SURSA FOTO: Dreamstime

„Este exact suma care a fost bugetată și schema care a fost bugetată odată cu aprobarea bugetului pe 2025. S-a văzut foarte clar că în urma deficitului de anul trecut, nu sunt fonduri suficiente pentru a ține pasul cu inflația”, a declarat ministrul Finanțelor.

Decizia a fost una dificilă pentru Guvern

Oficialul a subliniat că menținerea nivelului actual al pensiilor și salariilor a fost o prioritate. El a recunoscut că situația economică nu permite majorări și că Guvernul a trebuit să ia măsuri prudente.

„A fost o decizie foarte grea, o decizie pe care a fost obligați s-o luăm având în vedere situația economiei. Avem siguranța că salariile și pensiile vor fi plătite la nivelul anului 2024, deci ne-am asigurat că nu vor fi probleme în plata acestor sume. În momentul în care economia și încasările fac posibile aceste lucruri, vom reveni și vom intra din nou pe această schemă de ajustare a pensiilor cu rata inflației”, a spus Tanczos Barna.

Deficitul bugetar impune restricții financiare

Ministrul a explicat că obiectivul stabilit pentru 2025 este menținerea unui deficit bugetar de 7%. Acesta este necesar pentru a păstra stabilitatea economică și a câștiga încrederea investitorilor străini.

„Indexarea pensiilor nu este o măsură bugetată pe anul acesta și trebuie să avem obiectivul realizabil de 7% (deficit bugetar, n.r.) în vedere, astfel încât exact acea consecvență, seriozitate și predictibilitate să se vadă și din partea investitorilor străini, și din partea economiei naționale și din partea celor care nu vor să mai ajungem încă o dată situația în ca situația în care spunem că vom avea un deficit de x la sută și după aceea ajungem la o cifră dublă sau aproape dublă”, a explicat ministrul Finanțelor.

Ajutorul financiar de 800 de lei, singura formă de sprijin

În afară de acest ajutor de 800 de lei, împărțit în două tranșe de câte 400 de lei, nu sunt prevăzute alte forme de sprijin pentru pensionari.

Prima tranșă va fi achitată în luna aprilie, iar cea de-a doua va fi livrată în ultimul trimestru al anului.

„Nu sunt bugetate alte ajutoare în afară de acest one-off de 800 lei în două tranșe, aprilie și ultimul trimestru, 400 lei și 400 lei”, a precizat Tanczos Barna.

Cheltuielile mari din 2024 afectează bugetul pentru 2025

Ministrul Finanțelor a subliniat că impactul cheltuielilor ridicate din 2024 se resimte puternic asupra bugetului din acest an. Pentru a asigura plata pensiilor și salariilor, Guvernul a decis înghețarea acestora la nivelul de anul trecut.

„Presiunea anului 2024 se resimte pe 2025 prin anualizarea cheltuielilor pe salarii și pe pensii. Am procedat la înghețarea acestor salarii și acestor pensii tocmai pentru a avea siguranța că ele vor fi plătite în 2025 și că ne vom încadra într-un deficit de 7%, pentru a reintra pe un trend de normalitate și de reducere a deficitului”, a mai spus ministrul Finanțelor.