Banii de la stat intră garantat de card! Încep plățile pentru Programul Tomata

Banii de la stat intră garantat de card! Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat marți, pe 26 septembrie, că încep plățile pentru Programul Tomata. Acesta a adăugat că toți fermierii eligibili vor primi 3.000 de euro/1000 mp cultivați cu tomate în spații protejate.

Oficialul a mai precizat într-o postare pe rețelele de socializare că „până la finalul săptămânii, banii vor fi viraţi către Direcţiile Agricole Judeţene pentru a fi distribuiţi în conturile beneficiarilor.”

Florin Barbu a adăugat că aşa cum a promis fermierilor, a suplimentat bugetul acestui program pentru a se asigura că toţi beneficiarii eligibili vor primi sumele cuvenite.

„Continuăm şi îmbunătăţim Programul de cultivare a legumelor în spaţii protejate. Avem alocată în PNS suma de 170 de milioane de euro destinaţi tinerilor fermieri, sume care pot fi folosite pentru dezvoltarea sistemelor de încălzire în sere şi solarii.

Îi ajutăm pe fermierii noştri să producă legume româneşti tot timpul anului, să limităm cât mai mult din importuri şi să aducem pe mesele românilor cât mai multe produse româneşti”, a scris acesta pe Facebook.

Guvernul susține producția de legume în spații protejate

Vă amintim că în cadrul ședinței de Guvern de joi, 14 septembrie, Executivul a adoptat hotărârea pentru aprobarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2023 – 2024 şi pentru modificarea art. 8 din Hotărâre Guvernului nr. 1569/2022 privind aprobarea programului de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate pentru anul 2023.

Potrivit acestui program, legumicultorii care înfiinţează în spaţii protejate culturi de: tomate, ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde pe o suprafaţă de 1.000 mp şi vor îndeplini condiţiile prevăzute de actul normativ, vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, mai arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cererile pentru perioada 2023 – 2024 se vor depune în termen de 20 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern.

Valorificarea producţiei va fi făcută în perioada 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024. Plățile vor fi efectuate după data de 26 februarie 2024.

Tot joi, Executivul a aprobat hotărârea de Guvern privind acordarea unui sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase.

Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Agriculturii și dezvoltării rurale, de acest sprijin vor beneficia producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafaţa determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului naţional tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui şi care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervenţiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere.

Mai multe puteți citi aici.