Ajutor de deces 2025. Cât vor primi românii în plus începând de joi
Ajutor de deces 2025. Începând cu data de 13 februarie, ajutorul de deces acordat în cazul unui asigurat sau pensionar va crește la 8.620 de lei, conform prevederilor Legii nr. 10/2025 privind bugetul asigurărilor sociale de stat. De asemenea, suma acordată pentru decesul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului va fi de 4.310 lei. Această modificare reprezintă o creștere de 1.053 de lei comparativ cu cuantumul stabilit pentru anul 2024.
Ajutorul de deces este acordat în cazul în care persoana decedată era asigurată sau pensionară, iar suma este primită de o singură persoană. Beneficiarul trebuie să facă dovada că a suportat cheltuielile aferente decesului, acesta putând fi, după caz, soțul supraviețuitor, un copil, un părinte sau orice altă persoană care prezintă această dovadă.
Ajutor de deces 2025. Pentru a beneficia de acesta, este necesară depunerea unei cereri însoțite de mai multe documente, inclusiv certificatul de deces, actul de identitate al solicitantului și dovezi care atestă suportarea cheltuielilor legate de deces.
Prin urmare, acest sprijin financiar nu este acordat automat, ci trebuie solicitat, iar plata se efectuează în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea cererii.
De asemenea, ajutorul de deces se acordă și în cazul decesului unei persoane care, în ultimele șase luni înainte de deces, a fost asigurată în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare acumulat în această perioadă.
Când se mai poate solicita ajutor de deces
Ajutorul de deces poate fi solicitat și în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului (soț, copil, părinte, bunic), chiar dacă la data decesului respectiva persoană nu era asigurată sau pensionară în sistemul public de pensii. În aceste situații, ajutorul acordat reprezintă jumătate din suma prevăzută pentru decesul unui asigurat sau pensionar, așa cum este menționat și în lista anterioară.
Începând din septembrie 2024, ajutorul de deces ar putea fi acordat și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului, până la vârsta de doi ani (sau trei ani, în cazul unui copil cu handicap), sau până la vârsta de șapte ani, în cazul în care este vorba despre un membru de familie al acesteia. Această condiție se aplică dacă persoana decedată era asigurată obligatoriu înainte de intrarea în concediu.
În ce cazuri se acordă ajutorul de deces
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), ajutorul de deces se acordă în cazul decesului:
- asiguratului;
- pensionarului;
- persoanei care, în ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă;
- persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu;
- unui membru de familie al asiguratului, pensionarului sau al persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului, care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
Ajutorul de deces trebuie solicitat la casa teritorială de pensii în termen de trei ani de la data emiterii certificatului de deces. Plata se efectuează în cel mult trei zile lucrătoare de la depunerea cererii, dacă toate documentele sunt complete.
În cazul decesului unui asigurat sau pensionar, cererea se depune la casa de pensii la care acesta este arondat în funcție de domiciliul său. Dacă este vorba despre decesul unui membru de familie neasigurat, cererea trebuie depusă de asiguratul sau pensionarul care solicită ajutorul.
Cui i se acordă ajutorul de deces
În cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului.
Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane care dovedește cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz:
- soțul supraviețuitor;
- copilul;
- părintele;
- oricare persoană fizică sau juridică.
În cazul decesului unui membru de familie, neasigurat, al asiguratului, al pensionarului sau al persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului:
Ajutorul de deces se acordă asiguratului, pensionarului sau persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului, al cărui membru de familie a decedat.
Cine este considerat membru al familiei
Membru de familie, în sensul legii, poate fi:
- soțul/soția;
- copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, sau copiii indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
- în situația în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiția prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă și data ivirii acesteia;
- în situația în care membrul de familie decedat era un copil în vârstă de până la 18 ani inclusiv, ajutorul de deces se acordă indiferent dacă era sau nu la studii;
- în cazul decesului copilului cu vârsta de peste 18 ani, fără a depăși 26 de ani, ajutorul de deces se acordă dacă se afla în continuarea studiilor;
- părinții (socrii) și bunicii oricăruia dintre soți.
Cuantumul ajutorului de deces este echivalent cu valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.