Drepturile de ajutor de încălzire vor fi menținute în plată până se termină sezonul rece
Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna anului 2023, inclusiv pentru cei care utilizează lemn de foc, vor fi menținute în plată pentru perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024.
Guvernul României a aprobat menținerea acestor drepturi la același nivel, alături de suplimentul pentru energie, pentru restul sezonului rece 2023-2024, în contextul schimbărilor legislative recente.
Cererile soluționate în toamna anului 2023, mai ales cele privind sumele destinate achiziționării de lemn de foc, vor continua să fie acoperite în aceleași condiții și în primăvara anului 2024. Prin urmare, noile criterii pentru acordarea ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie, conform Legii privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar cererilor depuse după 1 ianuarie 2024.
Decizia guvernamentală a fost luată în considerare pentru a preveni afectarea drepturilor de asistență pentru încălzire deja stabilite și/sau plătite, având în vedere majorarea cu 13,8% a punctului de pensie aplicată începând cu anul în curs.
Acest lucru este valabil în special pentru ajutoarele destinate celor care se încălzesc cu lemne și/sau alte materiale solide ori petroliere.
În plus, se va aplica și scutirea de la plata debitelor, în cazul în care acestea au fost deja stabilite prin decizia directorului executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială județeană/a municipiului București.
„Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflați în dificultate financiară, mai ales că o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru încălzire și a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor și a familiilor cu copii, acestia fiind cei mai afectați în condițiile în care nu vor mai putea beneficia de aceste măsuri de protecție”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Cine beneficiază de ajutorul pentru încălzirea locuinței?
Ajutorul pentru încălzirea locuinței este acordat pe baza unei dispoziții emise de primar și este destinat familiilor sau persoanelor singure care nu dețin alte proprietăți sau bunuri, conform specificațiilor din cerere, și care au un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană în cazul familiilor și până la 2053 lei în cazul persoanelor singure.
Aceste venituri se vor combina cu alte tipuri de resurse materiale. Astfel, la completarea cererii, beneficiarul ajutorului este obligat să furnizeze corect toate informațiile solicitate referitoare la componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței este acordat în funcție de venitul mediu net pe membru de familie sau pe persoană singură, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală este acordată după cum urmează: