Fondul Monetar Internațional are în vedere să dea Ucrainei un ajutor de urgență în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, a declarat un purtător de cuvânt al FMI. Oficialii FMI s-au întâlnit cu omologii lor ucraineni la Sarajevo în această săptămână și vor iniția o misiune pentru a începe discuțiile tehnice, probabil la Viena în „viitorul apropiat”, în vederea conceperii unui program complet, a declarat joi purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, reporterilor.
Pe de altă parte, pe 5 septembrie, Uniunea Europeană a semnat un acord cu Ucraina, țară devastată de război, pentru a debloca un ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro, de data aceasta pentru sprijinirea locuințelor, a educației și a agriculturii.
„Această finanțare nerambursabilă a UE va contribui la asigurarea de locuințe și educație pentru persoanele strămutate în interiorul țării și pentru cei care se întorc și va sprijini sectorul agricol al Ucrainei”, a declarat, atunci, purtătorul de cuvânt Eric Mamer.
Pe lângă ultima tranșă de ajutor, parte a unui program de sprijin financiar mai amplu, început în aprilie, Ucraina va putea, de asemenea, să aplice la fondul UE pentru economia digitală pentru a dezvolta formarea și industria de înaltă tehnologie.
FMI a venit cu prognoze sumbre în ceea ce privește efectele inflației
Trebuie amintit că, în urmă cu o zi, FMI a anunțat prognoze sumbre în ceea ce privește efectele inflației asupra economiei internaționale. Există un risc ca unele ţări ar urma să intre în recesiune în 2023, dar este mult prea devreme să spunem dacă va avea loc o recesiune globală extinsă, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Gerry Rice. El a transmis jurnaliştilor că cele mai recente date statistice arată spre o nouă încetinire a activităţii economice în trimestrul al treilea, ținând cont de inflaţia record, problemele de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi înăsprirea condiţiilor de pe piaţa financiară. Purtătorul de cuvânt al FMI nu a oferit detalii cu privire la o nouă revizuire a perspectivelor economiei mondiale în următorul raport ce va fi publicat de Fondul Monetar Internaţional.
În luna iulie, FMI şi-a revizuit, în jos, estimările privind avansul economiei mondiale, până la 3,2% în 2022, şi la 2,9% în 2023. Instituţia financiară va da publicităţii luna viitoare un nou raport WEO.
„În mod clar, ceea ce am caracterizat ca o încetinire a economiei mondiale s-a intensificat în ultimele luni şi săptămâni”, a spus Gerry Rice, la o conferinţă de presă virtuală.
Potrivit lui Rice, continuarea restricţiilor din cauza COVID-19 şi problemele din sectorul imobiliar afectează activitatea economică în China, în timp ce aprecierea dolarului are implicaţii pentru multe ţări.