Guvernul nu majorează taxele în 2025 și alocă miliarde pentru sprijinirea pensionarilor
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat, în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV, detalii despre ajutorul financiar destinat pensionarilor cu pensii mici. Conform deciziei luate în coaliție, un fond de 2 miliarde de lei a fost bugetat pentru anul 2025.
Pensionarii cu pensii sub salariul minim net pe economie (2.574 RON) vor beneficia de două plăți în anul 2025: una în luna aprilie și alta în perioada octombrie-decembrie. Fiecare plată va avea o valoare de 400 RON, totalizând astfel 800 RON.
„Este o decizie luată în coaliție. Este o decizie cu privire la acel fond de 2 miliarde de lei care s-a bugetat pentru anul 2025, cu acest scop, de a oferi o plată pentru pensionarii cu pensii mici și s-a stabilit că nivelul până la care se calculează aceste sume este salariul minim net pe economie, adică 2.574 de lei.
Pensionarii cu pensii sub această valoare vor primi 2 plăți în cursul anului 2025, o plată în luna aprilie și o plată în ultimul semestru, adică în perioada octombrie-decembrie, undeva, în acea perioadă, o plată de 400 de lei în aprilie, încă o plată de 400 de lei în luna decembrie. Este un ajutor pentru pensionarii cu pensii mici”, a explicat ministrul.
Guvernul exclude majorări de taxe în 2025, afirmă Tánczos Barna
Ministrul Finanțelor a precizat, în cadrul aceleiași emisiuni, că nu sunt prevăzute noi taxe sau majorări fiscale în anul 2025.
„Nu calculăm cu nicio majorare de taxe și impozite în momentul de față pentru anul 2025. Bugetul este construit pe sistemul fiscal actual valabil și nu ne propunem să modificăm nicio taxă, niciun impozit, să nu facem majorări anul acesta. Implementăm ce s-a aprobat. De exemplu, taxa pentru construcții speciale”.
![Tanczos Barna](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/01/Tanczos-Barna-2-scaled-e1736937492179.jpg)
„Acesta este calculul în momentul de față. De fapt este făcut în decembrie, înainte de preluarea ministerului de către mine și această estimare o să vedem până la sfârșitul lunii martie, o să avem o Hotărâre de Guvern prin care se implementează această nouă taxă”.
Barna a explicat că „taxa pe stâlp” va genera un plus de peste 1 miliard de lei la bugetul de stat
Ministrul a recunoscut că „taxa pe stâlp” a fost adoptată rapid, fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri:
„A fost timpul foarte scurt și din păcate deciziile nu s-au luat din cauza alegerilor în noiembrie, în decembrie. A fost o perioadă dificilă și ca să putem porni construcția bugetului. Ordonanța trebuia aprobată cel târziu în penultima zi a anului 2024. Înțeleg supărarea unora dintre cei din mediul de afaceri pentru că nu este corect ca statul să ia decizii în felul acesta. Sper să fie ultima decizie de genul acesta. Nu vor fi decizii surprize.
Dacă este nevoie de decizie, aceasta trebuie precedată de o analiză de impact seriosă, trebuie discutată cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri, cu sindicatele, trebuie dezbătută în spațiul public și după aceea trebuie luată decizia, după aceea trebuie implementată. Nu cred că anul acesta trebuie luate astfel de decizii.
Lucrurile merg într-un făgaș normal, control pe cheltuieli, control strict pe cheltuielile statului astfel încât să ajungem la un stat mai suplu cu cheltuielile de funcționare mai mici, cu un număr mai mic de angajați și servicii publice mai bune și un sprijin mai bun pentru cetățeni”.
Tánczos Barna a explicat că perioada scurtă de timp și contextul electoral din noiembrie și decembrie au îngreunat luarea deciziilor, afectând inclusiv procesul de construcție a bugetului.
Ministrul a subliniat că ordonanța ar fi trebuit aprobată cel târziu în penultima zi a anului 2024 și a recunoscut nemulțumirea unor reprezentanți ai mediului de afaceri, considerând că astfel de decizii nu ar trebui luate în acest mod. El și-a exprimat speranța că astfel de situații nu se vor mai repeta și a dat asigurări că nu vor exista măsuri surpriză.