200 de milioane de lei pentru sprijinirea serviciilor sociale

Autoritățile române au decis alocarea unei sume semnificative pentru sprijinirea serviciilor sociale din cadrul sistemului de protecție a copilului. Astfel, vor fi direcționați 200 de milioane de lei pentru acest ajutor social. Marcel Boloș a menționat că 36 de consilii județene vor beneficia de aceste fonduri.

În plus, 100 de milioane de lei vor fi alocate programului Start-Up Nation, care susține dezvoltarea antreprenoriatului. Fondurile pentru serviciile sociale vor fi utilizate pentru centrele de zi și rezidențiale destinate persoanelor adulte cu handicap, precum și pentru căminele pentru vârstnici.

„Alocăm 300 milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară pentru două direcții importante despre care m-ați întrebat:

200 milioane lei către Ministerul Dezvoltării pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, a măsurilor de protecție de tip centre de zi și centre rezidențiale pentru persoane adulte cu handicap și a căminelor pentru persoane vârstnice. Sunt bani care vor ajunge la 36 consilii județene.

Este vorba despre copii aflați în situații dificile, persoane cu dizabilități care au nevoie de îngrijire specială și seniori care își petrec zilele în cămine de bătrâni, care au nevoie de ajutor imediat.

100 milioane lei merg către Ministerul Economiei pentru a acoperi o nouă tranșă de plăți către antreprenorii care au depus dosarele de decont pe programul Start-up Nation”, a explicat Boloș.

Marcel Boloș
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Marcel Boloș s-a întors la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Amintim că Marcel Boloș a primit avizul din partea Parlamentului pentru a reveni la conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), o instituție care a marcat un punct definitoriu în cariera sa. După ce a activat în cadrul Ministerului Finanțelor, unde s-a axat pe protejarea investițiilor, menținerea stabilității economice și modernizarea administrației fiscale, Boloș se întoarce la conducerea MIPE cu o experiență consolidată, pregătit să aducă noi perspective în gestionarea proiectelor europene.

„Privind în urmă la mandatul meu de la Ministerul Finanțelor, mă gândesc la ce înseamnă să conduci o instituție care ține echilibrul economic al unei țări. A fost un mandat în care m-am concentrat pe:

✅Asumarea unui plan bugetar structural pentru o consolidare fiscal-bugetară pe 7 ani, care aduce o reducere lină a deficitului bugetar și asigură menținerea datoriei publice mult sub media Uniunii Europene. Această reducere graduală permite implementarea unui buget de investiții de 1.000 miliarde lei până în 2031 (peste 100 miliarde lei anual). Trebuie să înțelegem că dacă România nu s-ar fi conformat Tratatului, atunci risca suspendarea fondurilor europene. Adică pentru România ar fi urmat o perioadă fără investiții în autostrăzi și drumuri, fără investiții în spitale, fără investiții în școli, fără investiții în apă-canalizare.

✅Am dublat investițiile publice pe care statul și le poate asuma, de la 70 miliarde lei anual la 123 miliarde lei (care vor genera un puternic efect multiplicator), iar anul viitor vor ajunge la 150 miliarde lei.

✅Sustenabilitatea finanțelor publice a fost o prioritate centrală în mandatul meu la Ministerul Finanțelor, chiar și într-un an dificil pentru buget, marcat de provocări economice și de presiuni electorale. Am reușit să menținem un echilibru delicat între nevoia de dezvoltare economică și angajamentele sociale privind majorarea pensiilor și salariilor.

✅Implementarea modulelor de digitalizare (e-Factura, e-Transport, e-case de marcat, scanere la punctele vamale și module antifraudă), care deși au generat și nemulțumiri, sunt măsuri care au permis crearea unui sistem integrat de management al riscurilor, care oferă ANAF instrumentele necesare pentru a desfășura controale mai bine direcționate și mai eficiente.

✅Îmbunătățirea colectării veniturilor, prin măsuri care au redus evaziunea fiscală și au crescut încrederea contribuabililor în sistem. Implementarea măsurilor de digitalizare și a reformelor fiscale a contribuit semnificativ la creșterea ponderii veniturilor fiscale în PIB, de la 24,2% la 26,2%, ceea ce a generat un plus de 75 miliarde lei în venituri colectate. Această creștere a veniturilor nu doar că a contribuit la reducerea presiunii deficitului bugetar, dar a și creat un spațiu fiscal mai mare pentru investiții strategice, creșteri de pensii și menținerea formelor de sprijin pentru persoanele vulnerabile.

✅Un alt pilon esențial a fost sprijinul pentru mediul de afaceri prin schemele de ajutor de stat și garanțiile de portofoliu. Prin Programul IMM Plus, am pus la dispoziția mediului de afaceri 13,32 miliarde lei, pentru ca 14.000 de antreprenori să beneficieze de sprijinul necesar pentru dezvoltare și investiții”, a spus oficialul român.

Marcel Boloș revine la conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) cu un obiectiv clar: simplificarea accesului la fondurile europene, semnarea rapidă a contractelor pentru perioada 2021-2027, în cadrul căreia trebuie atrase 46 de miliarde de euro, deblocarea PNRR și continuarea procesului de descentralizare a fondurilor europene. Scopul său principal este ca beneficiarii să poată accesa fondurile europene rapid și fără bariere administrative inutile.

Pentru a atinge aceste obiective, Boloș își propune să continue simplificarea procedurilor de accesare și gestionare a proiectelor și să optimizeze platforma MySMIS, astfel încât proiectele să fie depuse și finanțările gestionate eficient, în timp real. De asemenea, el subliniază importanța acordării de asistență tehnică personalizată autorităților locale și beneficiarilor, pentru a depăși eventualele blocaje în procesul de implementare. Mai multe puteți citi aici.