Ajutor de peste 700 de milioane de euro pentru România. Decizia luată de CE

comisia europeana

SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană a decis să ofere noi ajutoare de stat României. Este vorba despre suma de 790 de milioane de euro, sumă care trebuie să fie folosită pentru acoperirea costurilor apărute în urma închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului. Este vorba despre 4 mine de cărbune necompetitive.

Comisia Europeană aprobă un ajutor de 790 milioane euro

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 milioane EUR (aproximativ 3,9 miliarde RON) pentru a sprijini închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului:

  • Lonea
  • Lupeni
  • Livezeni
  • și Vulcan

Acest ajutor se înscrie în eforturile României de a elimina treptat producția de cărbune până în 2032, conform angajamentelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă.

”România a notificat Comisiei o măsură în valoare de 790 de milioane EUR (aproximativ 3,9 miliarde RON) privind acordarea unui ajutor pentru a acoperi costurile excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive (Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan). Această măsură va ajuta România să elimine treptat producţia de cărbune până în 2032, în conformitate cu angajamentul obligatoriu asumat în Planul naţional de redresare şi rezilienţă şi în Planul teritorial pentru o tranziţie justă. Beneficiarul va fi Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A., care gestionează cele patru mine şi centrala electrică Paroşeni, cu scopul de a închide activitatea minieră”, anunţă CE.

SURSA FOTO: Dreamstime

Măsuri pentru tranziția energetică și siguranță socială

Ajutorul financiar va fi utilizat pentru:

  • Costurile sociale: Sprijinirea lucrătorilor afectați de închiderea minelor, prin compensații și programe de recalificare.
  • Lucrări de siguranță și reabilitare: Securizarea puțurilor de mină, remedierea daunelor asupra mediului cauzate de activitățile miniere și recultivarea terenurilor.

Măsurile acoperă costurile eligibile aferente perioadei 1 octombrie 2023 – 31 decembrie 2032.

Beneficiarul ajutorului este Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A., care gestionează cele patru mine și centrala electrică Paroșeni.

Monitorizare strictă a extracției

Pentru a asigura conformitatea cu obiectivele de tranziție, România va desemna un consultant independent.

Acesta va monitoriza extracția de cărbune, care se va limita la volumele strict necesare pentru siguranța publică, de exemplu, pentru prevenirea autoaprinderii, și va furniza rapoarte anuale Comisiei Europene.

Compatibilitatea cu normele Uniunii Europene

Comisia Europeană a evaluat măsura în baza articolului 4 din Decizia 2010/787/UE privind ajutorul de stat pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive. A constatat că ajutorul respectă cerințele UE, deoarece:

  • Acoperă doar costurile excepționale, care nu sunt legate de producția curentă.
  • Sprijină o închidere organizată și irevocabilă a minelor.

Această decizie marchează un pas important în tranziția României către un model energetic mai sustenabil, reducând treptat dependența de combustibili fosili.

Totodată, măsurile sociale și de reabilitare contribuie la o tranziție justă pentru comunitățile afectate din Valea Jiului.