Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va oferi un grant fermierilor români din sectorul vegetal. Fiecare agricultor ar putea primi până la 280.000 de euro.
Se vor oferi câte 280.000 de euro fermierilor români din sectorul vegetal
În ședința de guvern de joi, a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat destinată sprijinirii întreprinderilor active în producția primară de produse agricole vegetale, în contextul războiului din Ucraina.
Actul normativ vizează acordarea unui grant direct pentru compensarea parțială a creșterii costurilor legate de producția, recoltarea, transportul și depozitarea recoltei agricole vegetale primare obținute în toamna anului 2022.
Grantul direct constă într-o plată compensatorie pe suprafață (100 de euro per hectar), acordată întreprinderilor active în producția primară de produse agricole. Grantul direct se aplică suprafețelor de teren arabil cultivate în toamna anului 2022.
Cine poate primi banii?
Atenție! Vor exista doar 162.640 de beneficiari. Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile active în producția primară de produse agricole vegetale, respectiv producătorii agricoli înregistrați în Registrul Agricol și în Registrul Unic de Identificare, care utilizează suprafețe de teren arabil în vederea obținerii de cereale și semințe oleaginoase.
Condițiile de eligibilitate includ:
depunerea unei cereri de plată în anul 2023, pentru o suprafață determinată de minimum 1 hectar, dedicată uneia sau mai multor culturi prevăzute în anexa nr. 1, până la termenul limită de depunere din 2023;
beneficiarii nu trebuie să se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului;
Plata va fi efectuată până pe 30 iunie 2024
Valoarea maximă a grantului direct acordat unei întreprinderi nu poate depăși echivalentul în lei românești a 280.000 euro [cursul de schimb valutar euro/lei pentru calculare este cel comunicat de Banca Națională a României (BNR) la data de 1 august 2023, ci anume: 4,9334 lei/euro]. Plata va fi efectuată până pe 30 iunie 2024 (inclusiv).
Resursele financiare necesare implementării schemei de ajutor financiar se ridică la 1.200.000.000 lei, fiind asigurate din Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.
Premierul României a anunțat măsurile de sprijin pentru fermierii români
Cu o zi în urmă, premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că se va acorda un sprijin direct în valoare de 100 de euro pe hectar fermierilor din sectorul vegetal pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina. În plus, Executivul a legiferat, joi, echivalarea permisului auto (B şi B1) pentru a conduce tractoare.
„Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înfiinţate în toamna lui 2022. Compensaţia pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăşi 280.000 de euro.
Estimăm peste 162 de mii de beneficiari şi un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată. Fermierii noştri merită din plin această compensaţie. Totodată, rezolvăm şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente.
De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Rezonabil este să nu-l pui pe fermier să-şi ia utilajele din câmp sau pădure şi să meargă la RAR, ci să fie exact invers”, a declarat el.