Mai multe segmente din economie, dar şi populaţia României, primesc o veste bună astăzi, 8 martie, din partea coaliţiei de guvernare. S-au decis mai multe măsuri ce vor veni în sprijinul acestora. Iată ce va implementa, mai exact, Guvernul.
Noi scheme de ajutor de stat, decise de coaliţia de guvernare PNL-PSD
Nou sprijin pentru firmele din România, dar şi pentru cetăţeni. La nivelul coaliţiei de guvernare, s-ar fi decis deja care sunt următoarele măsuri care vor fi adoptate în sprijinul românilor şi al mediului de afaceri.
În primul rând, vorbim despre o schemă de ajutor de stat pentru activități productive. Această schemă are o valoare estimată la 2,2 miliarde de lei.
150 de firme vor beneficia de o valoare maximă a ajutorului de stat de până de 70%. Ele vor trebui să depună proiecte în valoare de cel puţin 10 milioane de euro.
Valoare maximă a ajutorului de stat pentru un singur proiect va fi de 57,75 milioane de euro, potrivit surselor Capital. Se estimează aşadar o valoare a proiectelor de investiții atrase de 5 miliarde de lei.
PNL şi PSD ar mai fi decis şi crearea unui cadrului legal pentru contractarea de împrumuturi de către autoritățile publice locale.
Totul va fi realizat în vederea terminării proiectelor nefinalizate/nefuncționale aferente programelor 2014-2020. Valoarea proiectelor nefinalizate se ridică la circa 350 milioane de euro.
Măsuri pentru sprijinul mai multor segmente sociale, dar şi din economie
Se vor debloca şi cererile de rambursare depuse de beneficiari până la sfârșitul lunii martie. În plus, se va crea cadrul legal pentru utilizarea cu titlu de împrumut a grantului.
Această măsură are drept scop deblocarea cererilor de rambursare în valoare de peste 15 miliarde de lei. Ele trebuie să ajungă la Comisia Europeană și să fie încasate de către România în termenul prevăzut de lege.
Un alt subiect-cheie pe agenda coaliţiei este înfiinţarea cadrului legal pentru finanțarea proiectelor din fonduri europene care au rămas fără sursa de finanțare din perioada de programare 2014-2020.
Coaliţia îşi propune să rezolve şi problema depășirii procentului alocat supracontractării pentru jaloane și ținte asumate prin PNRR. Totul, ca urmare a scumpirii materialelor și a utilităților. Construcţia de creșe, spre exemplu, este afectată de această problemă.
Potrivit surselor Capital, printre alte măsuri de sprijin agreate de coaliţie se mai numără:
- Indexarea sumelor pentru Uniunea Scriitorilor cu rata inflației anuală începând din anul 2015;
- Deblocarea Programului Național de Infertilitate în vederea asigurării creditelor de angajament în valoare de 150 milioane de lei;
- Indexarea cu rata inflației a indemnizației primite de către 20.000 de veterani de război.