Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 3,9 miliarde de lei pentru închiderea minelor din Valea Jiului

Ministerul Energiei a salutat decizia Comisiei Europene de a aproba un ajutor de stat în valoare de 3,9 miliarde de lei (aproximativ 790 de milioane de euro) pentru implementarea Planului de Închidere a Minelor din Valea Jiului în perioada 2023-2032. Fondurile vor fi utilizate pentru închiderea organizată a minelor Lonea, Lupeni, Vulcan și Livezeni, inclusiv reabilitarea ecologică a zonelor afectate și măsuri pentru siguranța operațiunilor miniere.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că acest ajutor de stat reprezintă un pas important pentru viitorul regiunii și pentru protejarea locurilor de muncă.

„Fosta companie, Complexul Energetic Hunedoara, era în pragul falimentului. Am reuşit în acest mandat să salvăm cele peste 2.000 de locuri de muncă în Valea Jiului şi să dăm o perspectivă de viitor. (…)

Am coborât în mină şi asta le-am cerut tuturor directorilor să facă, pentru a rezolva problemele de la faţa locului. Am transferat activele şi angajaţii către noul CEVJ SA (Complexul Energetic Valea Jiului – n.r.), până la aprobarea finală a ajutorului de stat de către Comisia Europeană. Am luat un angajament personal că nimeni nu va fi lăsat în urmă în această tranziţie energetică complexă.

Acum, responsabilitatea şi diligenţa pentru implementarea acestui ajutor de stat revin exclusiv angajaţilor CEVJ SA, şi mă bazez pe corectitudinea lor pentru a colabora şi a construi o continuitate energetică sustenabilă şi curată în Valea Jiului până în 2032 şi după aceea”, a precizat ministrul.

Conform comunicatului, fondurile pentru Valea Jiului sunt acordate sub formă de granturi și vor acoperi costurile legate de evacuarea substanțelor periculoase, reabilitarea perimetrelor miniere și neutralizarea cărbunelui extras în scopuri de siguranță la termocentrala Paroșeni.

Termenele stabilite pentru închiderea minelor sunt 31 decembrie 2025 pentru Lonea, 30 iunie 2026 pentru Lupeni, și până în 2030-2032 pentru Vulcan și Livezeni. Veniturile generate din activitățile de punere în siguranță vor fi deduse din valoarea ajutorului de stat, garantând utilizarea strictă a fondurilor în scopurile stabilite.

Pinoasa, Complexului Energetic Oltenia
SURSA FOTO: Facebook Sebastian Burduja

Tranziţie către o economie verde, plus atenuare a impactului social generat de închiderea minelor

Margrethe Vestager, vicepreședinte al Comisiei Europene, a explicat că măsura aprobată sprijină România în tranziția către o economie verde.

„Măsura pe care am aprobat-o astăzi va ajuta România să efectueze lucrările de siguranţă şi reabilitare necesare pentru a facilita închiderea minelor şi pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă în contextul tranziţiei verzi.

Această măsură va contribui, de asemenea, la atenuarea impactului social al închiderii minelor”, a afirmat oficialul european.

Ministerul Energiei a anunțat, de asemenea, inițierea unor proiecte în domeniul energiei regenerabile pentru a sprijini dezvoltarea economică a regiunii după închiderea minelor din Valea Jiului. Printre acestea se numără crearea unui grup pe gaz cu captare de CO2 la SE Paroșeni, parteneriate public-private și atragerea de fonduri prin Programul pentru Tranziție Justă.

Aceste măsuri au ca scop transformarea Văii Jiului într-un centru al producției de energie sustenabilă, asigurând continuitatea activităților economice și sprijinirea comunităților afectate.

Ajutorul de stat aprobat de Comisia Europeană respectă normele UE, fiind conform articolului 4 din Decizia Consiliului 2010/787/UE privind închiderea minelor de cărbune necompetitive. Acesta acoperă doar costurile excepționale generate de închiderea definitivă a minelor, fără a sprijini producția curentă. Decizia reflectă angajamentul României și al Uniunii Europene de a sprijini tranziția către o economie mai curată și mai sustenabilă.