Marcel Ciolacu, încrezător în viitorul companiei TAROM

Premierul Marcel Ciolacu a făcut luni declarații încurajatoare privind viitorul companiei aeriene naționale, TAROM, în urma aprobării de către Comisia Europeană a unui ajutor de stat de până la 95,3 milioane de euro.

În declarațiile sale, Ciolacu a subliniat că este hotărât să sprijine acest brand național, iar cu ajutorul finanțării UE, TAROM poate deveni din nou un actor puternic pe piața aeriană.

El a precizat că are datoria, ca premier, să susțină „o companie națională românească de tradiție”.

„Am obţinut acceptul Comisiei Europene pentru a sprijini TAROM cu aproape 100 de milioane de euro! Este un brand național în care eu voi continua să cred! Cu aceşti bani, vrem să construim o companie modernă şi eficientă, complet digitalizată şi adaptată unei pieţe în care concurenţa este mai dură ca oricând.

În următorii doi ani, TAROM poate redeveni un transportator aerian capabil să-şi susţină dezvoltarea prin propriile performanţe economice”, a scris Ciolacu, luni, pe Facebook.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Capital.ro

Această decizie a Comisiei Europene reprezintă un pas crucial pentru TAROM, oferindu-i companiei o șansă reală de redresare și reorganizare. Aprobarea ajutorului de stat evidențiază progresul pozitiv pe care îl înregistrează compania, conform reprezentanților săi.

„Este un pas foarte important pentru TAROM, una dintre companiile fanion ale României, care va demara un amplu proces de redresare şi reorganizare, iar ajutorul pe care Comisia Europeană l-a aprobat demonstrează traiectoria bună pe care se află compania în acest moment”, au subliniat reprezentanţii TAROM.

Care este planul de redresare al companiei aeriene?

Ajutorul financiar a fost aprobat de Comisia Europeană cu scopul de a restabili viabilitatea companiei pe termen lung, fără a afecta piaţa competiţională. Din valoarea acestuia, 49,53 milioane euro reprezintă ajutorul individual de salvare aprobat de Comisie în februarie 2020 (la care se adaugă dobânzile aferente), iar aproximativ 45,77 milioane de euro sunt o injecţie de capital.

Odată cu aprobarea ajutorului din partea Comisiei Europene, TAROM are undă verde pentru toate acţiunile incluse în planul de redresare şi organizare depus, care se afla deja în implementare. Obiectivele TAROM sunt de a-şi recăpăta profitabilitatea şi de a redeveni o companie aeriană de succes, aducând astfel foarte multe beneficii clienţilor pe care îi deserveşte, se menţionează în comunicat.

Planul de redresare vizează patru mari piloni de acţiune:

  • înnoirea flotei de aeronave;
  • creşterea eficienţei comerciale prin optimizarea rutelor de zbor şi adaptarea politicilor comerciale;
  • creşterea eficienţei organizaţionale, prin reorganizarea proceselor, reconfigurarea activităţilor de mentenanţă a aeronavelor, digitalizarea companiei şi restructurarea funcţiilor suport. Astfel, serviciile furnizate se vor moderniza şi vor avea o abordare centrată pe client, concentrându-se pe obţinerea de venituri suplimentare durabile;
  • optimizarea costurilor, prin îmbunătăţirea utilizării resurselor.