Europa răspunde apelului lansat de la Kiev!
Comisia Europeană trimite ajutor de urgenţă Ucrainei! Cum vor fi sprijinite şi ţările vecine, lovite de valul de refugiaţi?
Mai exact, Uniunea Europeană va acorda asistenţă de urgenţă Ucrainei, la solicitarea acestei ţări. În plus, UE este pregătită să ajute şi celelalte ţări din regiune, dacă va fi nevoie, România aflându-se şi ea printre acestea.
Solicitarea de asistență în materie de protecție civilă a venit din partea Guvernului Ucrainei. Comisia Europeană a răspuns prompt şi a anunţat că va trimite materiale de îngrijire medicală, cum ar fi: truse de prim ajutor, îmbrăcăminte de protecție și dezinfectanți. Pe lista ajutoarelor se mai află şi corturi, echipamente de stingere a incendiilor, generatoare de energie și pompe de apă.
“Acest sprijin acordat Ucrainei prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE include oferte din partea Sloveniei, României, Franței, Irlandei, Austriei, deja făcute săptămâna trecută, precum și asistență suplimentară din partea Croației, Germaniei, Italiei, Lituaniei, Spaniei, Danemarcei și Suediei, care include peste 2 milioane de articole esențiale”, a precizat Comisia Europeană.
Ajutoarele destinate Ucrainei au fost oferite de mai multe ţări europene.
În plus, miniştri din România, Polonia, Ungaria și Republica Moldova au fost contactaţi de către Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor. Acesta a discutat cu oficialii din cele patru ţări cu privire la modul în care Uniunea Europeană poate oferi sprijin autorităţilor în ceea ce privește protejarea ucrainenilor care fug din calea războiului, potrivit Mediafax.
Ucraina nu trebuie să treacă singură prin această perioadă de grea încercare
În cazul Republicii Moldova, această ţară a activat deja mecanismul de protecție civilă al UE noaptea trecută, solicitând asistență pentru gestionarea fluxurilor de migrație.
“Solidaritatea nu a contat niciodată mai mult și acum este momentul să dăm dovada că sprijinim Ucraina. Le mulțumesc tuturor țărilor care oferă deja ajutor imediat prin intermediul mecanismului nostru de protecție civilă.
Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca Ucraina să nu treacă singură prin această perioadă de grea încercare.
De asemenea, conlucrăm neîncetat și îndeaproape cu țările învecinate, pentru a le sprijini în demersurile lor de asigurare a protecției ucrainenilor obligați să își părăsească țara”, a fost mesajul transmis de către comisarul Janez Lenarčič, vineri, 25 februarie.