Fermierii își pot recupera banii pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor
Ajutor fermieri 2024. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea perioadei pentru depunerea cererilor de finanțare, prin care fermierii își pot recupera banii pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor.
Sesiunea este disponibilă prin submăsura 17.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. Fermierii își pot trimite cererile începând de luni, 12 august, de la ora 9:00, până pe 18 octombrie 2024, ora 16:00.
Pentru această sesiune de finanțare sunt alocați 30.416.346 de euro, cu posibilitatea de a suplimenta fondurile, dacă este nevoie, pentru ca toți cei care îndeplinesc condițiile să poată primi sprijinul necesar.
În această sesiune, se primesc cereri de finanțare aferente sectorului vegetal (pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă aferente anului 2023 și pentru culturile de primăvară aferente anului 2024) și pentru sectorul zootehnic (pentru polițele încheiate în anul 2024). Sprijinul nerambursabil acordat este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier.
Ghidul și documentele necesare pentru a depune cererea sunt disponibile pe site-ul web www.afir.ro, în secțiunea Finanțare, sub Măsuri de sprijin – submăsura 17.1 – Ghidul solicitantului.
Fermierii români afectați de secetă vor fi despăgubiți
Ajutor fermieri 2024. De altfel, Guvernul României va lua câteva măsuri importante pentru a ajuta fermierii afectați de secetă. Într-un interviu recent, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vorbit despre planurile coaliției de guvernare de a reduce efectele secetei asupra agriculturii din România.
Deși seceta a afectat mult producția de grâu și porumb, nu trebuie să ne îngrijorăm pentru că țara are suficiente rezerve de alimente. Producția de grâu este la fel de bună ca în anul 2023, iar porumbul va avea o recoltă bună datorită investițiilor în sisteme de irigații.
Guvernul României, împreună cu Ministerul de Finanțe, va aloca aproximativ două miliarde de lei (adică 400 de milioane de euro) pentru a compensa pierderile fermierilor. Despăgubirea va fi de 200 de euro pe hectar și va acoperi aproximativ două milioane de hectare afectate de secetă.
„Condițiile meteorologice de anul acesta au fost foarte dure și severe. Lucrul acesta ne duce la o estimare a suprafeței agricole la culturile de toamnă și culturile de primăvară de aproape 2 milioane de hectare.
Am discutat cu domnul prim-ministru, Marcel Ciolacu, mi-a spus că este de acord cu această măsură să venim în sprijinul fermierilor pentru calamități, anul acesta”, a spus Florin Barbu.