Statele scandinave domină acest clasament. Pe primul loc se situează Suedia, cu ce mai mare scor (7,7), care alocă în jur de 1,1% din PIB pentru campaniile de ajutorarea a statelor sărace. Pe locul doi este Norvegia, care face cele mai multe investiții în statele subdezvoltate. Danemarca se află pe locul 3, cu un scor de 6,9 și este activă în misiunile umanitare, însă anumite restricții în relațiile comerciale împiedică o mai mare disponibilitate pentru investiții în țările subdezvoltate. Pe locul patru se află Olanda, care participă constant la campaniile umanitare, printre care cea mai importantă a fost deminarea unor zone din Africa. Pe ultimul loc sunt SUA, care fac eforuri pentru a menține pacea în anumite țări și reglementează comerțul internațional.

Potrivit Centrul pentru Dezvoltare Globală, cele cinci state care au cea mai mare nevoie ajutor sunt: Congo , Zimbabwe, Burundi , Liberia și Eritreea.

În realizarea acestor clasamente s-au luat în considerare mai mulți indicatori, printre care: fondurile alocate pentru campanii umanitare, facilități comerciale pentru statele sărace, politica de imigrație, investițiile făcute în zone defavorizate, protecția mediului, progresul tehnologic și protecția mediului.