Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025, prin care românii pot beneficia de sprijin financiar pentru instalarea panourilor fotovoltaice, își va păstra procedura de înscriere „primul venit, primul servit” și în 2025. Aceasta, deși anul trecut, Ministrul Mediului declara că regulile vor suferi modificări pentru a asigura un acces mai echitabil. În plus, Ministerul Mediului a anunțat că bugetul pentru acest program va fi de 2,2 miliarde de lei, cel mai mare de până acum.
La Casa Verde Fotovoltaice 2025 înscrierea rămâne pe principiul „primul venit, primul servit”
În cadrul unei întâlniri recente, autoritățile au confirmat că, în ciuda discuțiilor despre schimbarea regulilor, înscrierea pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2025 va urma aceleași criterii ca și în anii anteriori.

Astfel, va fi aplicat principiul „primul venit, primul servit”, care a stârnit controverse anul trecut, când bugetele s-au epuizat în doar câteva minute de la deschiderea sesiunilor.
Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România, a comentat această decizie, subliniind că, deși există multiple sugestii de modificare, Ministerul Mediului nu a fost de acord cu schimbările propuse.
„Am participat la o întâlnire la Ministerul Mediului, împreună cu reprezentanți ai Administrației Fondului pentru Mediu, pe tema programului Casa Verde Fotovoltaice 2025. Vestea proastă este că se vor păstra criteriile de anul trecut la înscriere, adică primul venit-primul servit. Deci va continua olimpiada de competențe digitale”, a declarat Pîrșan pentru HotNews.
Acesta a menționat că Asociația a propus alte soluții, cum ar fi selecția prin loterie sau reducerea valorii finanțării pentru a permite mai multor persoane să beneficieze de program, dar Ministerul a refuzat aceste propuneri.
Ministrul Mediului: Modificările anunțate pentru 2025 nu vor fi aplicate
Anul trecut, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că principiul „primul venit, primul servit” nu mai este adecvat și că se impun modificări ale criteriilor de selecție.

„Principiul acesta – „primul venit, primul servit” – şi-a atins limitele. Nu putem să transformăm programul Casa Verde într-o olimpiadă naţională de competenţe digitale, cine-i mai iute de mână, să fie şi cel care ia banii.
Eu cred că românii trebuie să aibă acces egal la acest program şi cred că suntem datori să venim în faţa românilor cu nişte criterii de departajare corecte, transparente, pe care să le discutăm în prealabil cu Asociaţia Prosumatorilor, cu ANRE-ul şi cu toate instituţiile care au un cuvânt de spus în legătură cu acest subiect.
Iar începând de la anul înscrierea în acest program să nu mai fie epuizată în minute sau în secunde, ci să fie în baza unor criterii, unor punctaje, unor factori de departajare şi de evaluare foarte transparenţi şi cunoscuţi de toată lumea”, a spus Fechet.
Acesta a subliniat că accesul la program trebuie să fie echitabil pentru toți cetățenii și a promis că în 2025 procesul de înscriere nu va mai fi epuizat în câteva secunde, ci se va baza pe criterii clare și transparente.
Cu toate acestea, după consultările cu Asociația Prosumatorilor și alte instituții relevante, Ministerul a decis că nu vor fi implementate schimbări semnificative în 2025.
Prin urmare, înscrierea va rămâne pe baza competențelor digitale ale solicitanților, iar programul va continua să favorizeze persoanele care au acces rapid la internet și cunoștințe tehnice avansate.
Buget record pentru Casa Verde Fotovoltaice în 2025
Pe de altă parte, vestea bună este că programul Casa Verde Fotovoltaice 2025 va beneficia de un buget record, de 2,2 miliarde de lei, o sumă semnificativă față de ediția de anul trecut.
„Vestea bună este că au fost de acord să demareze anul acesta un program de finanțare pentru achiziția bateriilor de stocare pentru prosumatorii care nu au încă astfel de echipamente”, a mai spus Pîrșan.
În 2024, bugetul a fost de 2 miliarde de lei, iar acest an va adresa și un număr mai mare de solicitări. Anul trecut, peste 66.000 de beneficiari au obținut fonduri pentru instalarea panourilor fotovoltaice și bateriilor de stocare, fiecare având la dispoziție până la 30.000 de lei.
De asemenea, pentru prima dată, în cadrul acestui program, va fi disponibil un fond separat pentru achiziționarea de baterii de stocare. Bugetul pentru această secțiune va fi de 400 de milioane de lei și va sprijini aproximativ 50.000 de prosumatori care nu au încă echipamente de stocare a energiei.
Perspectivele programului Casa Verde Fotovoltaice
Pentru 2025, Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) se pregătesc să implementeze aceste măsuri și să continue sprijinul acordat pentru tranziția către surse de energie regenerabilă.
Andreea Damian, director în cadrul AFM, a declarat că, pe lângă bugetul record pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, sprijinul pentru baterii de stocare va contribui la susținerea unei tranziții energetice mai sustenabile.