Ajutor pentru cei care locuiesc la bloc, prin programul „Blocul Verde”

Programul „Blocul Verde”, susținut de Ministerul Energiei, are ca obiectiv sprijinirea asociațiilor de proprietari pentru instalarea de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei în blocurile de apartamente.

Guvernul își propune să încurajeze asociațiile de proprietari să adopte aceste soluții de energie regenerabilă și să contribuie la creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale.

Ministerul Energiei a transmis că, „luând în considerare consecințele economice predictibile, generate de creșterea prețurilor la energie, la nivel național s-a constatat necesitatea adoptării unor măsuri de natură economico-financiară, reprezentând acțiuni esențiale pentru a atenua repercusiunile negative asupra economiei și asupra cetățenilor, oportunitatea dezvoltării sectorului eficienţei energetice, fiind imperios necesar acordarea unui sprijin asociațiilor de locatari din blocuri din România”.

Instituția a mai precizat că energia produsă local este mult mai ieftină decât cea achiziționată din rețea și că locatarii pot reduce semnificativ facturile, având astfel posibilitatea de a beneficia de fonduri suplimentare pentru alte investiții în cadrul asociației de proprietari.

panouri fotovoltaice
SURSA FOTO: Dreamstime

Există preocupări privind lipsa de eficiență a măsurii

Însă recent, în ciuda intențiilor guvernamentale, fostul vicepreședinte executiv al Asociației Micilor Producători de Energie Electrică (AMPEER) din România, Luță Dumitru, a atras atenția asupra lipsei de eficiență a măsurii.

Dumitru a subliniat că instalarea panourilor fotovoltaice pe blocurile de apartamente nu va conduce la o reducere semnificativă a consumului de energie al locatarilor.

„Apoi, măsura este una electorală doar, pentru că vii cu panouri de 10 kWp pe un bloc de minim 24 de apartamente, ceea ce înseamnă că se va acoperi lumina pe scară și liftul, dacă e bloc turn.

Dacă mai rămâne ceva și dai în sistem, să zicem că ai putea acoperi niște costuri pe asociație, dar asta peste doi ani, când se dau banii în compensare, dacă mai există ceva, și la prețurile din ziua și ora la care ai injectat în sistem.

Nici vorbă să acoperi consumul locatarilor, că nu ai de unde. Eventual, după ce investești tu, ca locatar, în branșamente, cu pereți sparți și tot ce înseamnă acest lucru, să beneficiezi de vreo 2 kWh pe zi, asta în condiții de activitate solară maximă, în plină vară.

Dacă ar vrea, într-adevăr, să facă ceva, ar putea pune panouri fotovoltaice în parcări, care să se conecteze și la blocuri și să producă energie și pentru stații de încărcare a mașinilor electrice, dar nu face nimeni așa ceva”, a explicat acesta atunci.

El a adăugat că investițiile inițiale și branșamentele necesare vor diminua semnificativ beneficiile programului, iar economiile obținute vor fi de doar câțiva kWh pe zi, în condiții ideale de soare.

Un alt aspect îngrijorător semnalat de Dumitru vizează siguranța bateriilor de stocare. El susține că, deși această tehnologie este utilizată la nivelul caselor, în cazul blocurilor de apartamente pot apărea probleme semnificative. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.