Este vorba despre securitatea de bază pentru pensionari, un beneficiu disponibil pentru foarte multe persoane în Germania. De exemplu, aproape 1,2 milioane de persoane au profitat de acest beneficiu la sfârșitul anului 2022.

Acest ajutor este acordat atât la bătrânețe, cât și în cazul persoanelor cu capacități reduse de câștig.

Aproximativ 60% dintre persoanele eligibile nu profită de acest ajutor

Cifra înregistrată în 2022 a fost cu aproape 67.000 sau cu 6,0% mai mult decât în ​​decembrie 2021, potrivit informațiilor publicate de Oficiul Federal de Statistică în aprilie. În principal, creșterea se datorează refugiaților din Ucraina care au dreptul la prestații.

„Aproximativ 60% dintre persoanele cu vârsta de pensionare care au dreptul nu profită de acest ajutor”, a declarat Johannes Geyer de la Institutul German pentru Dezvoltare Economică (DIW).

Securitatea de bază la bătrânețe și în caz de capacități reduse de câștig pot fi obținute de către adulții care nu își pot asigura permanent existența din veniturile și bunurile proprii, conform Cărții a XII-a a Codului Securității Sociale (SGB XII).

„Dacă venitul tău total este mai mic de 924 de euro, ar trebui să verifici dacă ai dreptul la garanția de bază”, arată legea din Germania.

Există mai multe condiții ca trebuie îndeplinite

Există și o altă condiție. Doritorul trebuie să fi atins limita de vârstă pentru intrarea la pensie sau să fii invalid definitiv. Trebuie menționat că limita de vârstă poate varia în funcție de grupa de vârstă.

O limită de vârstă de 67 de ani se aplică tuturor persoanelor născute după 1964. Totodată, de la cei născuți în 1947, limita de vârstă crește treptat de la 65 la 67 de ani pentru fiecare an după 1947. Doar pentru cei născuți înainte de 1947 limita de vârstă rămâne la 65 de ani, scrie ziarulromanesc.de.

Mai mult, doritorul trebuie să epuizeze activele existente, înainte de a avea dreptul la asigurările sociale de bază. Este vorba despre inclusiv titluri de valoare, economii, dar și mașini și imobile. Trebuie menționat că o casă sau un apartament utilizat nu este considerat un bun.

Securitatea de bază este o prestație socială independentă și trebuie solicitată la biroul de asistență socială. Documentele necesare sunt: actul de identitate, talonul de pensie, dovada veniturilor și averii și dovada asigurării sociale.