Ajutor pentru băncile cu probleme de lichiditate

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a aprobat un regulament intern prin care instituția poate oferi lichiditate unei bănci sau unui grup de bănci, în cazul în care acestea se confruntă cu dificultăți temporare în acest sens, a anunțat marți Banca Centrală.

Această operațiune de acordare a lichidității în situații de urgență (ELA – emergency liquidity assistance) este un mecanism utilizat și de Banca Centrală Europeană (BCE).

Regulamentul stabilește cadrul general pentru furnizarea de lichiditate în situații de urgență de către Banca Națională a României, detaliind condițiile de acordare, tipurile de active acceptate ca garanții, documentația necesară și obligațiile instituției de credit pe parcursul acestei operațiuni.

BNR, obligată să informeze BCE cu privire la detaliile operațiunii

BNR are obligația de a informa întotdeauna Banca Centrală Europeană (BCE) cu privire la detaliile oricărei astfel de operațiuni, în termen de două zile lucrătoare de la realizarea acesteia.

Informațiile transmise vor include cel puțin următoarele elemente: (1) numele băncii/băncilor care beneficiază de lichiditate, data scadenței operațiunii, moneda în care este acordată lichiditatea, volumul lichidității furnizate, garanțiile oferite de bănci, dobânda aplicată lichidității, motivele pentru acordarea lichidității, analiza efectuată de direcția de Supraveghere a băncii beneficiare, precum și alte condiții relevante.

De asemenea, banca ce beneficiază de lichidități trebuie să depună un plan de finanțare în termen de două luni, pe care să-l actualizeze la fiecare trei luni.

BNR
SURSA FOTO: Dreamstime

Euro ar putea depăși 6 lei în trei săptămâni

Românii care au credite în euro primesc vești nefavorabile. În cadrul emisiunii „Cancan Senzațional” moderată de Dan Diaconescu, Cezar Ionașcu a dezvăluit prognozele privind evoluția monedei euro în perioada următoare.

În cadrul discuției cu Dan Diaconescu, Cezar Ionașcu a prezentat o prognoză alarmantă privind evoluția monedei euro în România, având în vedere contextul unei perioade politice instabile și al unui peisaj economic global incert.

Acesta a explicat că, în ciuda eforturilor Băncii Naționale a României (BNR) de a menține euro sub pragul de 5 RON, moneda europeană pare să fie într-o continuă creștere, iar prognoza indică faptul că va depăși 6 RON în următoarele trei săptămâni.

„Euro va sări de 6 RON până de Crăciun”, a declarat Cezar Ionașcu, subliniind că BNR a fost conștientă de această mișcare și a cheltuit semnificativ pentru a încetini deprecierea.

Mai multe puteți citi aici.