Ajutor pentru fermieri. Fermierii nu vor mai fi obligați să lase o parte din terenul agricol neutilizat ca rezervă
Ajutor pentru fermieri. Fermierii nu vor mai fi obligați să lase o parte din terenul agricol neutilizat ca rezervă, având posibilitatea să înlocuiască rotația culturilor cu diversificarea lor. Exploatațiile agricole de dimensiuni reduse vor beneficia de o derogare de la inspecții și penalități.
Modificările propuse de Comisia Europeană pentru actualizarea Politicii Agricole Comune au primit aprobarea din partea Consiliului Agricultură și Pescuit.
„Vom discuta aceste propuneri în Parlamentul European și voi susține interesele fermierilor români.
În calitate de europarlamentar, am solicitat, în mod repetat, Comisiei Europene măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale”, a scris, miercuri, europarlamentarul PNL Dan Motreanu pe Facebook.
Noile reguli vizează scutirea fermelor cu suprafețe mai mici de zece hectare de controale
Ajutor pentru fermieri. Noile norme prevăd exceptarea fermelor cu suprafețe sub zece hectare de verificările și sancțiunile legate de respectarea standardelor de conformitate. În România, 90% dintre ferme au o suprafață mai mică de cinci hectare.
În contextul GAEC 8, fermierii nu vor mai fi impuși să dedice o porțiune din terenul agricol pentru a fi păstrată în stare de nefolosință, cum ar fi zonele în paragină.
Pentru a accesa finanțările din PAC, aceștia trebuie să mențină specificul peisajului. Se încurajează, în mod voluntar, păstrarea suprafețelor neexploatate sau crearea de elemente noi în peisaj prin intermediul ecosistemelor. În cazul în care adoptă aceste practici, fermierii vor fi recompensați cu sprijin financiar prin scheme ecologice.
Ajutor pentru fermieri. Rotația culturilor va rămâne o practică centrală, însă statele membre vor avea posibilitatea să opteze pentru diversificarea culturilor ca o alternativă, în funcție de provocările cu care se confruntă și dacă aleg să includă diversificarea în Planurile lor Strategice. Această adaptabilitate va ajuta fermierii să facă față mai eficient situațiilor de secetă sau ploi abundente în conformitate cu cerințele din GAEC 7.
În legătură cu protecția solului în perioadele critice (conform GAEC 6), statele membre ale UE vor beneficia de o mai mare libertate în definirea perioadelor critice și a practicilor admise pentru a îndeplini acest standard, având în vedere condițiile specifice naționale.