Ajutor pentru persoanele cu dizabilităţi. Nu mai sunt obligate să se prezinte pentru prelungirea certificatului

Sursă: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a declarat vineri, 3 decembrie, că persoanele cu dizabilităţi fizice care au o singură amputaţie nu vor mai fi obligate să se prezinte constant la comisia de specialitate pentru prelungirea certificatului de handicap, după ce un ordin de ministru va fi emis în scurt timp.

Marius Budăi, anunțul momentului pentru persoanele cu dizabilităţi

Declarația lui Marius Budăi a fost făcută după ce a participat la o dezbatere despre percepţia asupra persoanelor cu dizabilităţi şi a rolului acestora în societate.

„În mandatul trecut am dat un ordin de ministru, în colaborare cu specialiştii în domeniu, astfel încât persoanele cu dublă amputaţie să nu mai fie nevoite să mai facă acel drum chinuitor şi acea prezentare la comisiile pentru încadrare în grad de handicap.

Vreau să continuu ceea ce am lăsat atunci şi nu a fost continuat, şi anume şi persoanele cu o singură amputaţie să nu fie nevoite să vină la comisie, dar să le păstrăm acea parte de tot ceea ce înseamnă recomandări din spatele certificatului, şi anume o monitorizare şi o discuţie în vederea recuperării, pe cât se poate, a acestor persoane.

Avem partea a doua de ordin, pe care trebuie să o dăm şi să spunem că şi persoanele cu o singură amputaţie să nu vină nici ele la comisie, şi vă promit că o să poată, în termenul cel mai scurt”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Evenimentul a fost organizat pentru a marca Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. La dezbatere au participat reprezentanţi ai companiilor private, dar şi experţi din cadrul Grupului de Inovaţie şi Expertiză Socială.

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Marius Budăi a declarat anterior că este nevoie de implementarea unor măsuri pentru ridicarea speranței de viață sănătoasă, subliniind că în prezent, în România, aceasta este în jurul vârstei de 59-60 de ani, înainte de a vorbi despre creșterea vârstei de pensionare.

În urma analizării datelor Eurostat, spune noul ministru, oamenii lucrează în România cinci ani după speranța de viață sănătoasă, lucru ce îl face pe Marius Budăi să spună că autoritățile trebuie să se ocupe mai întâi de acest aspect.

„Este necesar să ne ocupăm inițial de speranța de viață din România și de traiul românilor că apoi să discutăm de o eventuală prelungire obligatorie a vârstei de pensionare. Asta nu înseamnă că dacă nu prelungim vârstă nu permitem oamenilor să lucreze după ce împlinesc vârstă standard de pensionare.

Am făcut comparație și am analizat date Eurostat, speranța de viață a unui bărbat din România e de 70 de ani și 6 luni. Păi dacă ridicăm vârstă la 70 de ani, degeaba îl mai punem pe omul ăla să contribuie undeva la 40 – 45 de ani dacă îi acordăm drepturile doar 6 luni de zile.

Speranța de viață sănătoasă în România e în jurul vârstei de 59 – 60 de ani. La noi în România se muncește cinci ani de zile după speranța de viață sănătoasă. Deci mai întâi să ne ocupăm de ridicarea speranței de viață sănătoase, că apoi să ne gândim să le prelungim viață activă”, a declarat Marius Budăi la Digi 24.