Parlamentul European va adopta joi, în sesiune plenară extraordinară, o propunere a Comisiei Europene de a se permite statelor membre să solicite asistenţă financiară de la Fondul de solidaritate al UE în lupta împotriva coronavirusului, informează sursa citată.

Se pare că această propunere face parte dintr-o serie de măsuri luate de Bruxelles pentru mobilizarea tuturor resurselor bugetare existente pentru a ajuta ţările UE să facă faţă pandemiei de coronavirus. De asemenea, comisia propune extinderea domeniului de aplicare al Fondului de Solidaritate pentru a adăuga crizele majore de sănătate publică la situaţiile de urgenţă naturale acoperite iniţial.

Asistență de până la 800 de milioane de euro

Cele mai afectate state membre ar trebui să obţină acces la asistenţă financiară de până la 800 de milioane de euro în 2020. Susţinerea financiară va fi decisă de la caz la caz.

Fondul de solidaritate al UE a fost creat ca reacţie la inundaţiile grave din Europa Centrală în 2002. Principalul obiectiv al fondului este de a oferi asistenţă financiară statelor membre UE care se confruntă cu dezastre naturale. În conformitate cu normele actuale, Fondul de solidaritate al UE poate sprijini doar redresarea după dezastre precum inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secete. Urgenţele de sănătate publică, cum ar fi COVID-19, nu intră în sfera de competenţă a acestui fond.

Având în vedere noile reguli, operaţiunile publice de urgenţă şi redresare, precum restabilirea infrastructurilor, curăţarea zonelor şi asigurarea cazării temporare pentru oameni rămân eligibile pentru finanţare. Normele urmează să fie extinse la asistenţa populaţiei în caz de crize de sănătate şi vor acoperi măsurile de combatere a răspândirii bolilor infecţioase.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunţat săptămâna trecută convocarea pentru 26 martie a unei sesiuni plenare extraordinare de o zi a legislativului european pentru aprobarea unor măsuri europene împotriva pandemiei de coronavirus.

Această sesiune, care înlocuieşte minisesiunea planificată pentru 1-2 aprilie, a fost decisă în urma unei videoconferinţe cu liderii grupurilor politice din PE şi va fi prima la care se va folosi sistemul de vot la distanţă.