Ajutorul pentru Ucraina a fost aprobat

Liderii Uniunii Europene au aprobat un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul summitului extraordinar desfășurat joi la Bruxelles.

„Avem o înțelegere. Unitate”, a anunțat Michel pe rețeaua socială X.

„Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE.

Acest lucru garantează o finanțare stabilă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă poziția de lider și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina; știm ce este în joc”, a adăugat el.

Nu este clar cum a fost convins premierul ungar Viktor Orban să renunțe la dreptul său de veto. Acesta blocase pachetul pentru Ucraina la reuniunea din decembrie și amenința că o va face și acum.

Înainte de debutul oficial al summit-ului, joi dimineață, au avut loc negocieri cu Viktor Orban.

La ele au participat Charles Michel, șeful Consiliului European, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Liderul de la Kiev a avut şi el o reacţie rapidă după decizia de joi, 1 februarie.

„Este foarte important că decizia a fost luată de toţi cei 27 de lideri, ceea ce dovedeşte încă o dată unitatea puternică a UE.

Continuarea sprijinului financiar al UE pentru Ucraina va consolida stabilitatea economică şi financiară pe termen lung, ceea ce nu este mai puţin important decât asistenţa militară şi presiunea sancţiunilor asupra Rusiei”, a transmis ulterior şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Vor fi acoperite toate nevoile

Ajutorul UE ar urma să contribuie la acoperirea nevoilor Ucrainei pentru perioada 2024-2027. Cu 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi ieftine și 17 miliarde de euro sub formă de granturi de la bugetul UE pentru a oferi Kievului o finanțare stabilă în timp ce luptă împotriva invaziei Rusiei.

Ungaria, care are legături strânse cu Moscova, a făcut presiuni pentru o revizuire anuală. Aceasta i-ar da dreptul de veto asupra plăților în fiecare an. Acest lucru contravine ideii de finanțare previzibilă. Și alte țări UE îl resping. Dar dacă banii trebuie să provină din bugetul UE, este nevoie de unanimitate între cele 27 de țări UE, astfel încât este necesar acordul Ungariei.

În cea mai recentă versiune a proiectului de concluzii ale summit-ului, consultată de Reuters, liderii UE spun că ar putea organiza anual dezbateri. Privind modul în care sunt cheltuiți banii UE de către Ucraina, pe baza rapoartelor Comisiei Europene.

Acest lucru nu ar da Ungariei dreptul de veto asupra banilor. Dar ar putea transmite îngrijorări.

„Consiliul European va organiza o dezbatere în fiecare an cu privire la punerea în aplicare a facilității, în vederea furnizării de orientări privind abordarea UE față de situația care decurge din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în proiect.