Cabinetul condus de Florin Cîţu a aprobat, joi, un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova, în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, în şedinţa de Guvern de joi, 15 aprilie, a fost aprobat un ajutor umanitar ce va fi trimis peste Prut, constând în 132.000 de doze vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca.

„Acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova”

Comunicatul oficial al Ministerului Sănătăţii indică următoarele: „La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de astăzi, 15 aprilie 2021, Hotărâre pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 41 alineat (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Actul normativ prevede acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova în vederea gestionării epidemiei împotriva COVID-19 ca urmare a activării Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii.”

Ministerul adaugă că este vorba despre un număr de 132.000 de doze vaccin împotriva COVID 19, din numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către Compania AstraZeneca, ce vor fi alocate pentru Republica Moldova.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă-Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, structuri în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, vor asigura transportul dozelor de vaccin până în Republica Moldova, scrie news.ro.

Chişinăul ar putea primi peste 180.000 de doze de vaccin şi din Rusia

Săptămâna trecută, Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a confirmat că Moscova este dispusă să doneze Chişinăului aproape 200.000 de doze de vaccin Sputnik V, de producţie rusească.

Mesajul a fost transmis de către reprezentanţii ambasadei Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale din ţara vecină.

Mai exact, este vorba despre un transport de 182.000 de doze de ser împotriva COVID-19, dintre care 62.000 de doze ar urma să fie repartizare regiunii transnistrene.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea