Miercuri, pe 6 noiembrie, Tribunalul General din cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că ajutorul acordat de România companiei aeriene TAROM este compatibil cu piața internă.
Ajutorul acordat de România companiei TAROM, compatibil cu piața internă
Tribunalul General al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a respins miercuri acțiunea intentată de Wizz Air în legătură cu ajutorul acordat de România companiei naționale TAROM pentru compensarea pierderilor suferite din cauza pandemiei de COVID-19. Instanța a decis că ajutorul, în valoare de aproape două milioane de euro, este compatibil cu piața internă a Uniunii Europene, conform unui comunicat oficial al CJUE.
Pe 3 februarie 2022, România a notificat Comisiei Europene un ajutor individual de aproape două milioane de euro sub formă de majorare de capital pentru TAROM. Acest ajutor, finanțat din bugetul național, a fost destinat să despăgubească compania aeriană pentru pierderile înregistrate pe 14 rute internaționale specifice între 1 iulie și 31 decembrie 2020, ca urmare a restricțiilor de călătorie impuse de pandemie.
La 29 aprilie 2022, Comisia Europeană a considerat că acest ajutor este compatibil cu piața internă, în baza articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, fără a deschide o procedură oficială de investigare. Totuși, Wizz Air, compania aeriană concurentă, a contestat această decizie în fața Tribunalului Uniunii Europene, care, în final, a respins acțiunea sa.
Ajutoarele destinate compensării pierderilor cauzate de evenimente extraordinare, permise prin lege
Tribunalul subliniază, printre altele, că ajutoarele destinate compensării pierderilor cauzate de evenimente extraordinare, cum ar fi pandemia de COVID-19, sunt permise prin lege. În acest caz, măsura avea scopul de a despăgubi TAROM pentru pierderile suferite în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020, din cauza restricțiilor de călătorie impuse pe fondul pandemiei.
Tribunalul confirmă că evaluarea Comisiei privind proporționalitatea ajutorului acordat companiei TAROM a fost corectă și că măsura nu a dus la supracompensare. În acest sens, Tribunalul a constatat că instituția europeană a calculat cu exactitate pierderile suferite de TAROM, folosind un scenariu contrafactual adecvat, pentru a reflecta impactul direct al restricțiilor de călătorie în perioada vizată.
De asemenea, Comisia a verificat că TAROM a adoptat măsuri rezonabile pentru a limita pierderile în acea perioadă, se precizează în comunicatul emis de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
CJUE a respins argumentele prezentate de Wizz Air
De asemenea, CJUE a respins și argumentele prezentate de Wizz Air, conform cărora Comisia ar fi omis să ia în calcul ajutorul de salvare anterior acordat companiei TAROM conform articolului 107 alineatul (3) litera (c) din TFUE și ar fi subestimat avantajul competitiv dobândit de TAROM.
Tribunalul explică, de asemenea, că ajutorul anterior și măsura actuală sunt două intervenții distincte, fiecare acoperind costuri diferite. De asemenea, Comisia nu este obligată să ia în calcul un eventual avantaj indirect de care TAROM ar fi beneficiat, precum cel concurențial menționat de Wizz Air, potrivit motivării oferite de Tribunalul General.