Cum obții ajutorul de deces?
Cum obții ajutorul de deces? Recent, a fost adoptată o nouă lege în România, care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024. Legea nr. 360/2023, la articolul 111, stabilește ajutorul de deces. Acesta este o sumă de bani care se oferă în caz de deces al:
- unei persoane asigurate;
- unui pensionar;
- unei persoane care era în concediu pentru creșterea copilului (până la 2 ani sau 7 ani pentru copilul cu handicap), cu condiția ca înainte de concediu persoana să fi fost asigurată obligatoriu;
- unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar în momentul decesului;
- unui membru de familie al persoanei aflate în concediu pentru creșterea copilului.
Ajutorul de deces se dă unei singure persoane, care poate fi soțul supraviețuitor, un copil, un părinte, curatorul, tutorele sau orice altă persoană care poate dovedi că a plătit cheltuielile de înmormântare. Pentru a dovedi aceste cheltuieli, este nevoie de documente justificative (chitanțe, facturi) sau de o declarație pe propria răspundere.
Articolul 20 din Legea bugetului pentru anul 2024 spune că ajutorul de deces va crește cu 778 lei. Astfel, sumele actuale sunt:
- pentru decesul unei persoane asigurate sau pensionare: 7.567 lei;
- pentru decesul unui membru de familie al unei persoane asigurate sau pensionare: 3.784 lei;
Pentru a primi acest ajutor, trebuie să trimiți următoarele documente:
- o cerere completată;
- certificatul de deces;
- actul de identitate al celui care cere ajutorul;
- documente care dovedesc relația de rudenie cu persoana decedată;
- dovezi ale cheltuielilor de înmormântare;
- act medical care arată boala care a dus la decesul unui copil de peste 18 ani (original);
- adeverință care să dovedească faptul că membrul de familie cu vârsta între 18 și 26 de ani era înscris într-o formă de învățământ la momentul decesului (original);
- adeverință de la angajator care să arate că persoana decedată era asigurată la momentul decesului, sau extras din REVISAL, dacă este cazul.
După ce documentele sunt verificate și aprobate, ajutorul va fi plătit în maximum trei zile lucrătoare. Plățile sunt gestionate de casa de pensii în cazul decesului unui pensionar sau asigurat, și de instituția care se ocupă cu bugetul asigurărilor pentru șomaj în cazul decesului unui șomer.
Cum obții ajutor de înmormântare pentru o persoană care nu avea venituri?
Conform articolului 114 din Legea nr. 360/2023, ajutorul de deces se oferă la cerere, pe baza certificatului de deces și a altor documente necesare, fără a fi nevoie de un anumit număr de ani de contribuții.
De asemenea, articolul 112, alineatul 1 din aceeași lege spune că ajutorul de deces se acordă și dacă moare un membru de familie al unei persoane asigurate sau pensionare, chiar dacă acel membru de familie nu era asigurat sau pensionar în sistemul public de pensii la momentul decesului.
În acest caz, suma oferită este jumătate din valoarea ajutorului pentru decesul unei persoane asigurate sau pensionare, adică 3.784 lei, conform articolului 112, alineatul 4 din Legea nr. 360/2023. Solicitantul trebuie să declare pe propria răspundere că membrul de familie decedat nu era asigurat sau pensionar.
Astfel, ajutorul de deces este un suport financiar oferit de stat pentru a ajuta familia în aceste momente dificile. Deși procesul poate fi complicat, ajutorul poate reduce semnificativ povara financiară a înmormântării, chiar și pentru cei fără venituri, potrivit lui Barry, the Legal Badger.