Ajutor de deces 2024. Suma stabilită la 7.567 de lei pentru anul curent va putea fi acordată și persoanelor juridice, cum ar fi firmele de pompe funebre. Este vorba despre o noutate în România. Suma poate fi solicitată de către acestea dacă dovedesc că au suportat cheltuielile aferente înmormântării.

Ajutor de deces 2024. Suma va putea fi acordată și persoanelor juridice

Până la această schimbare, banii erau destinați membrilor de familie ai persoanei decedate. Totuși, legea a fost modificată. Astfel, sunt incluse și entitățile juridice care se ocupă de organizarea înmormântării.

Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, a oferit mai multe informații într-o conferință de presă.

„O altă noutate introdusă de noua lege a pensiilor este că ajutorul de deces poate fi achitat și persoanelor juridice, precum firmele de pompe funebre care se ocupă de înmormântare”, a explicat Maria Andronache.

Noua lege vine cu mai multe condiții

Noua lege vine cu mai multe modificări. De exemplu, ajutorul de deces poate fi solicitat chiar dacă persoana decedată a fost asigurată pentru o perioadă foarte scurtă de timp înainte de deces.

O excepție semnificativă o constituie și persoanele aflate în concediu de creștere a copilului, dacă erau asigurate înainte de a intra în concediu.

„O noutate în cazul decesului unui asigurat este că ajutorul de deces poate fi acordat dacă, în ultimele șase luni anterioare decesului, persoana a avut calitatea de asigurat, chiar și pentru o perioadă foarte scurtă de timp, cum ar fi o săptămână, o zi sau trei zile de lucru”, a mai spus Andronache.

doliu, deces
SURSA FOTO: Dreamstime

Este menținut termenul de 3 zile pentru acordarea ajutorului de deces

Este menținut și termenul de 3 zile pentru acordarea ajutorului de deces. Totuși, Maria Andronache a explicat că autoritățile efectuează în multe cazuri plata în aceeași zi în care se face solicitarea.

Astfel, familiile afectate sunt ajutate să gestioneze rapid cheltuielile aferente înmormântării.

Legea mai spune că trebuie să eliberăm ajutorul de deces în 3 zile, dar practica la CJP Iași este că se achită în aceeași zi. Sumele le avem în casieria unității”, a subliniat ea.

Au fost implementate modificări pentru șomeri și alți beneficiari

Trebuie menționat că sunt implementate mai multe modificări importante. CJP Iași va prelua responsabilitatea pentru plata ajutorului de deces pentru șomeri începând cu septembrie 2024. Până acum, această sarcină revenea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

„Începând cu această lună, Casa de Pensii este responsabilă de plata ajutorului de deces și în cazul șomerilor decedați, responsabilitate care anterior revenea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă”, a completat Andronache.

Amintim că valoarea ajutorului de deces este ajustată anual. Totodată, aceasta nu poate fi mai mică decât câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.