Este scandal în Germania. Comisia Europeană investighează dacă ajutorul acordat de statul german companiei Lufthansa în timpul pandemiei a încălcat legislaţia UE.
Ajutorul de stat acordat de Germania companiei Lufthansa este investigat de Comisia Europeană
Comisia Europeană a deschis o anchetă pentru a investiga dacă ajutorul guvernamental acordat de Germania companiei Lufthansa în timpul pandemiei de Covid-19 a încălcat regulile Uniunii Europene, conform dpa.
Această mișcare vine în urma unei hotărâri a Tribunalului General al Uniunii Europene din mai 2023, care a invalidat un ajutor de stat acordat Lufthansa în valoare de 6 miliarde de euro (6,5 miliarde de dolari). Comisia Europeană va examina dacă Lufthansa a fost eligibilă pentru a primi subvenții de la guvernul german și va evalua impactul acestui ajutor asupra competiției pe aeroporturile din Germania și Austria, având în vedere prezența semnificativă a Lufthansa la aeroporturile din Viena și Düsseldorf.
În iunie 2020, guvernul german a acordat Lufthansa un ajutor masiv pentru a contracara efectele devastatoare ale pandemiei, când regulile stricte privind ajutoarele de stat au fost relaxate pentru a permite guvernelor să sprijine industriile afectate. În contextul restricțiilor de călătorie impuse pe scară largă, activitatea companiei aeriene a fost practic paralizată, punând în pericol zeci de mii de locuri de muncă ale unei companii care angajează aproximativ 138.000 de oameni.
Compania aeriană a beneficiat de un ajutor de 9 miliarde de euro
În total, Lufthansa a primit sprijin financiar în valoare de 9 miliarde de euro din partea guvernelor Germaniei, Austriei, Elveției și Belgiei. Cu toate acestea, o parte din această sumă nu a fost cheltuită în întregime, iar grupul și-a rambursat integral datoria până la sfârșitul anului 2022. Mai mult, guvernul german a obținut un profit net de aproximativ 760 de milioane de euro din dobânzi și din vânzarea de acțiuni.
Ancheta Comisiei Europene urmărește să clarifice dacă ajutorul acordat Lufthansa a fost în conformitate cu regulile privind ajutoarele de stat ale UE și să determine dacă alte companii din industria aviatică au fost afectate de distorsiuni ale concurenței ca urmare a acestui sprijin masiv acordat Lufthansa.
Această investigație reflectă preocupările Uniunii Europene în privința asigurării unei concurențe echitabile pe piața internă, în ciuda intervențiilor guvernamentale necesare în perioade de criză precum cea generată de pandemia de Covid-19.
În altă ordine de idei, acum câteva zile, Comisia Europeană a dat undă verde companiei Lufthansa pentru a achiziționa 41% din ITA Airways. Totuși, Uniunea Europeană a impus și câteva condiții. Tranzacția se ridică la peste 300 de milioane de euro.