Următorul ajutor de stat a fost majorat la 65 de milioane de lei în şedinţa de Guvern de joi. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale transmite că suma repartizarea sumei totale se realizează proporţional cu sumele solicitate prin cererile iniţiale anuale.
Ajutorul de stat pentru sectorul creşterii animalelor a fost majorat la 65 de milioane de lei în şedinţa de Guvern de joi, când a fost adoptată Hotărârea pentru modificarea art. 19 alin. (7) din HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, conform agerpres.ro
Se suplimentează valoarea totală maximă a ajutorului de stat
Prin prezentul act normativ se suplimentează valoarea totală maximă a ajutorului de stat pentru anul 2020 de la 54,05 milioane de lei la 65 milioane de lei, ca urmare a deblocării sumei reţinute potrivit prevederilor art. 21 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 33 din OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, transmite Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Repartizarea sumei totale pe specii se realizează proporţional cu sumele solicitate prin cererile iniţiale anuale, pentru anul 2020, respectiv: 30 de milioane de lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 35 de milioane de lei pentru speciile ovine şi caprine.
Suma de 65 de milioane de lei se suportă de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020, spune Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Precizăm că HG nr. 1179/2014 instituie o schemă de ajutor de stat, ce are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului. Acest ajutor este furnizat sub formă de servicii subvenţionate crescătorilor de animale din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine şi ecvine”, transmite Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Răsturnare de situație pentru toți cei care au animale
Alertă pentru toți care au animale! Sunt reguli incendiare pentru tratatarea animalelor. Mai exact, potrivit unui proiect de lege semnat de Alexandru Stănescu (fratele baronului PSD Paul Stănescu) și ministrul PNL al Agriculturii, Adrian Oros, nu vă veți mai putea trata singuri animalul de companie. Noua lege le dă medicilor veterinari atribuții exclusive în vânzarea medicamentelor de uz animal și în tratarea animalelor.
Proiectul de lege, susținut de parlamentari USR, USMR și PMP, a trecut deja de Senat. Legea urmează să fie votată și de Camerei Deputaților, mâine, 6 octombrie.
Proiectul de lege impune practic monopolul medicilor veterinari atât pe piața farmaciilor veterinare (unde, potrivit informațiilor G4Media.ro, circa 40% dintre acestea nu au acționar majoritar un medic veterinar), cât și pe piața tratamentelor, interzicându-le tehnicienilor și asistenților veterinari să trateze animale altfel decât în prezența medicului.
Trebuie spus că acesta este al doilea act normativ extrem de favorabil medicilor veterinari inițiat de ministrul Adrian Oros, care este medic veterinar de profesie și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România. În noiembrie 2019, Parlamentul a votat un proiect la care Oros a fost co-inițiator, proiect care prevedea că medicii veterinari concesionari trebuie să primească indemnizație de la stat de 10.000 de lei pe lună. Vezi aici mai multe detalii
Principalele modificări ale proiectului de lege care instituie monopolul medicilor veterinari:
– farmaciile veterinare și cabinetele veterinare pot funcționa doar dacă un medic veterinar este acționar și are pachetul majoritar de acțiuni. În acest moment, circa 40% din piața farmaciilor veterinare e formată din farmacii care nu sunt deținute de medici veterinari
– interdicție pentru tehnicienii și asistenții veterinari să trateze animalele altfel decât în prezența medicului veterinar (ceea ce ar putea crea probleme pentru multe ferme mici sau ciobani)
– interdicție pentru persoanele fizice care dețin animale de companie să își trateze singure animalele
În România profesează circa 7.000 de medici veterinari.