Și acești români vor beneficia de ajutorul pentru încălzire
Așadar, începând din acest an, ajutorul pentru încălzire va fi acordat și persoanelor care nu se încadrau în plafoane până la 1 ianuarie.
După cum se știe, începând cu 1 ianuarie, în conformitate cu noua lege a pensiilor, o parte din românii cu pensii mici au intrat în atenția statului. Ei au beneficiat de majorări ale pensiilor și salariilor. Acest aspect a perturbat planurile autorităților în ceea ce privește programele de asistență socială care furnizează ajutor pentru încălzire și supliment pentru energie.
Practic, românii ale căror venituri au crescut cu 13,5% începând cu 1 ianuarie se confruntau cu riscul de a fi excluși din acest program. Potrivit informațiilor disponibile, aproximativ 800.000 de persoane se aflau deja în această situație, cu veniturile majorate încă de la începutul anului.
Criteriile de acordare a ajutorului pentru încălzire
Ordonanța emisă de guvern detaliază criteriile de acordare a acestui ajutor. În aceasta sunt precizate categoriile sociale care sunt beneficiare ale ajutorului pentru încălzire și suplimentului pentru energie.
Venitul lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de:
- 1386 lei /persoana in cazul familiei;
- 2053 lei, în cazul persoanei singure;
Valoarea de referință pentru stabilirea cuantumului ajutorului este:
Prețul local al gigacaloriei în cazul încălzirii cu energie termică în sistem centralizat;
250 lei în cazul încălzirii cu gaze naturale;
500 lei în cazul încălzirii cu energie electrică;
320 lei în cazul încălzirii cu combustibili solizi/petrolieri.
800.000 de români vor fi incluși într-o Ordonanță de urgență privind acest ajutor
Conform surselor din Guvern, în prezent se lucrează la amendamentele necesare pentru Ordonanța de Urgență care implementează programul de asistență socială. Astfel, ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie va putea fi acordat și celor care nu s-au încadrat în criteriile stabilite până la data de 1 ianuarie. Rămâne de văzut când va emite guvernul actul normativ.
Trebuie menționat că legislația actuală clarifică un aspect extrem de important.
„Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcție de necesitățile energetice ale gospodăriei: pentru iluminat, pentru prepararea hranei, pentru apa caldă menajeră, unele gospodării putând cumula și 3 astfel de suplimente diferite”, precizează Ministerul Muncii în normativele ordonanței.