Raluca Turcan a participat sâmbătă la inaugurarea Centrului de zi pentru persoane vârstnice de la Stefănești. Ministrul muncii spune că acest centru vine în sprijinul a peste 150 de bătrâni, subliniind că aceștia vor avea parte și de o unitate de îngrijire la domiciliu.

”Am participat astăzi la inaugurarea Centrului de zi pentru persoane vârstnice de la Ștefănești, proiect realizat cu bani europeni care va veni în sprijinul a peste 150 de beneficiari și care va pune la dispoziție inclusiv o unitate de îngrijire la domiciliu.”, spune ministrul.

Se schimbă ajutoarele sociale

Ministrul Muncii mai spune că este nevoie de o schimbare de abordare în asistența socială, dacă se dorește oferirea unui ajutor real al bătrânilor aflați la nevoie. Raluca Turcan a precizat că s-au luat în vedere mai multe direcții de acțiune.

Potrivit ministrului, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor avea parte de o regândire a ajutorului social prin cuantumuri diferențiate.

”Asigurarea asistenților sociali profesioniști în comunități, prin colaborarea cu mediul academic pentru suplimentarea numărului de locuri în specialitate și prin motivarea absolvenților de studii superioare în asistență socială să lucreze în comunități;

Dezvoltarea de servicii integrate de calitate în beneficiul persoanelor vârstnice. În Programul Operațional de Incluziune și Demnitate Socială (POIDS) 2021-2027, cu o valoare de peste 3 miliarde euro, vom include finanțări pentru servicii de îngrijire la domiciliu destinate persoanelor vârstnice, pentru construirea și reabilitarea infrastructurii sociale, dar și pentru asigurarea personalului specializat în îngrijirea bătrânilor sau pentru programe de genul ”masă caldă”;

Regândirea ajutorului social acordat de stat prin cuantumuri diferențiate pentru persoanele vârstnice (65+) care nu beneficiază de un drept de pensie și/sau nu au venituri din alte surse.”, notează ministrul.

De ce servicii vor beneficia aceștia

În continuare, Raluca Turcan precizează că vârstnicii vor avea parte de psihologi, asistenți sociali, asistenți medicali, medici și îngrijitori la domiciliu.

”Prin serviciile integrate furnizate cu implicarea unor echipe multidisciplinare care vor include psihologi, asistenți sociali, asistenți medicali, medici și îngrijitori la domiciliu, acest centru este un bun exemplu atunci când vorbim despre o abordare țintită și eficientă în asistența socială.

În urma cartografierii grupurilor vulnerabile, realizată în acest an, a reieșit că persoanele peste 65 de ani constituie principala categorie de persoane supuse riscului de sărăcie și excluziune socială (31,16%).

Conform datelor de care dispunem, doar 1,3% din persoanele 65+ din România au beneficiat de servicii sociale în anii trecuți. În foarte multe comunități, vârstnicii au acces foarte redus la servicii de îngrijire personală la domiciliu sau la servicii de zi în proximitatea locuinței.

Mai mult, în peste 70% din orașe și comune nu exista nicio evidență a persoanelor vârstnice aflate în dificultate. Peste 90% nu aveau niciun personal angajat în serviciile sociale destinate asistării persoanelor vârstnice.”, mai spune ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Sursă foto: Dreamstime