Guvernul german are in plan sa cheltuie in urmatorii doi ani 50 de miliarde de euro pentru a contracara o parte dintre efectele crizei financiare. Valoarea exacta a sumei care va fi injectate in economie urmeaza sa fie discutata de reprezentantii partidelor din parlamentul de la Berlin, pentru a se ajunge la o intelegere inainte de votarea proiectului de catre legislativ.

„Avand in vedere ca este un pachet de ajutorare ce va da un impuls economiei germane, cred ca si opozitia va fi de acord”, a apreciat Volker Kauderm liderul grupului parlamentar al CDU, partidul de guvernamant, din Bundestag. Principalul partid de opozitie, SPD, este in principiu de acord, dar cu cateva amendamente. Daca ajutorul trebuie ar fi intr-o suma mai redusa, de 40 miliarde de euro si daca banii ar fi investiti in infrastructura, reducerea contributiilor la asigurarile sociale de stat si diverse programe educationale pentru copii. De asemenea, alte diferente vizeaza inlocuirea reducerii taxelor pe profitul reinvestit care sa genereze crestere economica cu majorarea taxelor pentru contribuabilii cu venituri mari.

Dezbaterea pe tema ajutorului financiar pentru impulsionarea economiei vine dupa ce pachetul de salvare a economiei, in valoare de 32 miliarde de euro, aprobat de parlament la indeputul lunii decembrie este insuficient pentru a opri declinul economic.