Un al doilea deces din cauza „Flurona”, termen folosit de medici pentru a descrie infecția simultană cu gripă și COVID-19, s-a înregistrat în România la Timișoara. Pacienta, în vârstă de 65 de ani, avea multiple comorbidități și nu era vaccinată antigripal sau împotriva variantei Omicron.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a anunţat, joi, că a fost înregistrat primul deces la un pacient confirmat cu ‘flurona‘ (gripă asociată cu SARS-CoV-2), fiind vorba de o femeie în vârstă de 65 de ani, care avea multiple comorbidităţi şi era internată de mai multe zile la Spitalul Municipal din Timişoara.
Al doilea deces de Flurona în România
„La nivelul judeţului Timiş a fost raportat astăzi primul caz de deces diagnosticat cu infecţie simultană cu virusul gripal şi SARS-CoV 2. Este vorba despre o pacientă în vârstă de 65 de ani, cu multiple comorbidităţi, internată în Spitalul Municipal din Timişoara, care a prezentat simptomatologie accentuată şi a fost testată PCR multiplex în data de 11 ianuarie. Pacienta nu era vaccinată antigripal şi nici împotriva variantei Omicron”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu.
Potrivit DSP Timiş, în judeţ au fost depistate 184 de noi cazuri COVID-19, în ultimele şapte zile şi 185 de persoane au fost diagnosticate, până acum, cu gripă.
O femeie de 74 de ani a murit la Iași de Flurona
Este al doilea deces de săptămâna aceasta, după ce luni, o femeie în vârstă de 74 de ani diagnosticată cu „Flurona” a decedat, a anunţat managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi, dr Florin Roşu.
Potrivit sursei citate, pe lângă cazul acestei femei, a mai fost înregistrat încă unul, al unui bărbat în vârstă de 69 de ani, ambii cu domiciliul în judeţul Iaşi.
„Cei doi pacienţi prezentau la internare dureri musculare, febră, cefalee şi afectare pulmonară fiind internaţi şi diagnosticaţi cu dublă infecţie în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă, se poate diagnostica virusul gripal, SARS- CoV2 şi virusul respirator sinciţial. A fost confirmat diagnosticul de ‘flurona’, în cazul ambilor bolnavi. Ei au necesitat, încă de la internare, îngrijire în secţia de Terapie Intensivă”, a declarat dr Florin Roşu.
Pacienta suferea de comorbidităţi grave
În urma tratamentului administrat de echipa multidisciplinară a spitalului, formată din medic ATI şi medic de boli infecţioase, bărbatul a fost externat în cursul zilei de ieri, evoluţia sa urmând a fi supravegheată de acum de medicul de familie.
„Din nefericire, în ciuda eforturilor cadrelor medicale şi a terapiei administrate, nu aceeaşi a fost evoluţia şi în cazul pacientei, la care dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbidităţile grave de care suferea şi să conducă la decesul acesteia”, a declarat dr Florin Roşu.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” a mai precizat că niciunul dintre pacienţi nu era vaccinat.