Centrul comercial Tiago Mall din Oradea, cumpărat în iunie la licitaţie de către vehicolul investiţional Shopping Center Holding, va fi deschis în primăvara anului viitor. Noul proprietar a anunţat că mall-ul este pre-contractat în procent de 60%.

Lucrările la Tiago Mall, începute de dezvoltatorul irlandez Mivan, au fost oprite la stadiu de finisaje interioare din cauză că firma care îl administra a fost declarată falimentară. Centrul comercial a fost achiziţinat pentru 30,5 mil. euro, la jumătate din costul de investiţie.

Noul proprietar are ca acţionari pe Dumitru Ciocoiu, care deţine 10%, şi off-shore-ul Karias Trading, cu 90% din acţiuni, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. De numele lui Ciocoiu se leagă şi firma Baneasa Business & Technology Park, unde acesta este acţionar minoritar, şi care administrează parcul de afaceri dezvoltat de Gabriel Popoviciu în Băneasa.

„Centrul comercial Oradea Shopping City (fost Tiago Mall), cu o suprafaţă închiriabilă brută de 30.000 mp, se preconizează a fi finalizat începând cu primăvara anului 2011 şi va găzdui peste 120 de unităţi de retail“, se arată într-un comunicat al Shopping Center Holding. Centrul comercial va beneficia de 1.000 de locuri de parcare.

Noul proiect este localizat exact peste drum de Era Shopping Park, centru care funcţionează deja de peste un an.

Vândut la a doua strigare

După ce la prima licitaţie nu se prezentase niciun ofertant, la cea de-a doua, organizată în 18 iunie, s-au achiziţionat două caiete de sarcini şi mall-ul a fost vândut contra sumei de 30,5 mil. euro, plus TVA, peste preţul minim ce putea fi acceptat la licitaţie de către comisie.

Creditorul principal, Unicredit Ţiriac Bank, şi-a recuperat întreaga creanţă pe care o deţinea, ca urmare a împrumutului furnizat dezvoltatorilor.

Proiectul Tiago Mall Oradea a fost finanţat de Bank Austria Creditanstalt AG (actuala UniCredit Austria) şi UniCredit Ţiriac cu 58 milioane de euro şi 25,2 milioane lei. Dezvoltatorul a constituit garanţii în favoarea creditori sub formă de ipotecă de rang I asupra terenului şi a construcţiei, pentru suma de 97 milioane de euro.

Investiţia de la Oradea făcea parte dintr-un plan de investiţii de circa 700 milioane de euro care viza construcţia a zece centre comerciale în România, al companiilor irlandeze Mivan Development şi Moritz Group.

Mivan a finalizat doar un centru comercial în Bucureşti, Liberty Center, şi mai deţine terenuri în Arad, Bacău, Ploieşti, Târgu-Mureş, Braşov, Sibiu şi Galaţi.