Al doilea val al crizei: Cum vor fi afectați americanii de scăderea ratingului

Chiar dacă politicienii americani au majorat plafonul de îndatorare, ce-i drept pe ultima sută de metri, agenția de evaluare financiară S&P nu i-a iertat pe americani. Pentru prima dată din ultimii 70 de ani, ratingul celei mai mari economii a lumii a fost scăzut la doi de A, de la AAA, cel mai ridicat nivel.

Administrația Obama critică agenția de evaluare și spune că reprezentanții S&P au făcut o eroare de 2.000 de miliarde de dolari. Totuși, până la o schimare a ratingului economia americană va avea de suportat în urma acestei retrogradări. În primul rând efectele vor fi vizibile la bursă. Piețele financiare au resimțit deja pericolele și au înregistrat în această săptămână cea mai prostă evoluție de la căderea Lehman Brothers, eveniment care a rămas în istorie ca ”momentul din care a început criza”- 15.09.2008.

Economiștii, citați de CNN, estimează că reducerea ratingului ar costa guvernul Obama 100 de miliarde de dolari pe an, sub formă de dobânzi suplimentare la creditele pe termen lung. Doar că acestea vor fi suportate și de americani, întrucât creditele s-ar putea scumpi. ”Dacă dobânzile la care se împrumută statul American cresc, atunci vor crește și costurile creditelor pentru case, mașini sau educație”, spun analiștii.

Un economist estimeaza ca reducerea ratingului ar costa guvernul american 100 de miliarde de dolari pe an, sub forma de dobanzi suplimentare la creditele pe termen lung. Dar si consumatorii vor plati. Daca dobanzile la care se imprumuta statul american cresc, vor creste costurile creditelor pentru case, masini sau studii.
Citiți și: Trezoreria SUA acuză S&P că a comis o eroare de 2.000 mld. de dolari