Publicația germană spune că deși se acreditează ideea că mișcarea QAnon poate fi conisedată doar paranoică și atât, susținând teorii precum cea că aterizarea pe Lună a fost un fake sau că atacurile din 11 septembrie au fost planificate de guvernul SUA, mult mai periculos la această mișcare sunt ideile pe care le promovează

Adepții QAnon au răspândit teme tulburător de familiare: o presupusă conspirație a elitelor bogate, inclusiv a unor oameni de afaceri evrei, care vizează restul lumii; un presupus grup de politicieni de stânga corupți care se infiltrează în democrații; jurnaliști care răspândesc propaganda, complici ai celor puternici. „Nu e o exagerare să privim QAnon ca o potențială amenințare la adresa securității naționale”, spune cercetătoarea Julia Ebner de la Institutul pentru Dialog Strategic cu sediul în Londra. Mișcarea Q devine mai independentă și încearcă să recruteze noi adepți.

Alarmant este faptul că mișcarea QAnon e pe cale să devină cel mai periculos cult din lume. Este prima ideologie cu rădăcini adânci în tărâmul digital și care iese dintr-o nișă online în viața reală, ajutată de susținătorii lui Donald Trump și de demagogi de dreapta. Cultul „Q” este alimentat de unul sau mai mulți utilizatori anonimi care postează în mod regulat pe net și care pretind că au acces la documente guvernamentale secrete din SUA, o afirmație mai mult decât discutabilă.

Mișcarea a luat naștere in 2017 în contextul transmiterii unor mesaje anonime pe platforma 4chan. Un utilizator anonim a susținut că are autorizație de securitate de top în guvernul SUA, semnându-și postările cu „Q” – de unde și numele QAnon. Q comunica doar prin postări criptice și spune că este implicat direct într-o anchetă secretă condusă de Trump despre o presupusă „rețea globală de pedofili”.

La fel de deranjant este modul în care QAnon se bazează pe teoriile conspirației antisemite vechi care, cu secole în urmă, susțineau că evreii beau sângele creștinilor și caută să controleze lumea.

În același timp, explică publicația germană, potențialul mișcării pentru violență devine și mai clar. În martie 2019, un adept al mișcării QAnon a împușcat un presupus șef al mafiei, în New York, acuzându-l că este membru al „deep state”. În aprilie, ofițerii de poliție americani au luat în custodie o femeie care o amenințase pe Hillary Clinton pe Facebook pentru că ar fi abuzat de un copil. În 2018, un bărbat din Florida a trimis bombe prin poștă unor lideri democrați, despre care afrima că sunt membri ai aceluiași „deep state”.

Publicația germană susține și că adepții QAnon au jucat un rol central în asaltul asupra sediului Parlamentului german, la sfârșitul lunii august, de către un grup care protesta împotriva măsurilor anti covid.

Giganții tehnologici din SUA au jucat un rol decisiv în diseminarea ideologiei. QAnon nu s-ar fi putut răspândi la fel de rapid și în întreaga lume fără YouTube, Facebook, Twitter și alte rețele sociale.

Administratorul Ron Watkins spune că există trei motive pentru care 8kun și alte platforme sunt perfecte pentru QAnon: În primul rând, oricine poate publica in mod anonim. În al doilea rând, datele dispar după un timp și, în al treilea rând, nimeni nu este cenzurat.

Până în prezent, nimeni nu știe cine se află în spatele mișcării. Unii adepți spun că este însuși Donald Trump. Alții susțin că este Dumnezeu sau John F. Kennedy Jr.
În timpul pandemiei, ideologia s-a răspândit și mai rapid, în special în Germania. Iar QAnon a devenit aproape un fel de al doilea virus răspândit în întreaga lume, doar că acesta este, cu siguranță, creat de om, conform spiegel.de.