Al-Qaeda saudită. Gruparea teroristă nu are nevoie să aibă un aliat la putere în Afganistan pentru a comite atentate. Rețeaua teroristă controlează teritorii în Siria, în Yemen, în Somalia și într-o serie de alte țări din Africa.
Absența atentatelor împotriva unor ținte occidentale se datorează altor motive, cum ar fi îmbunătățirea securității interne a SUA și a țărilor europene în ultimele decenii, unei slăbiri a organizației și unei concentrări mai mari asupra unor probleme locale decât asupra celor globale.
Al-Qaeda saudită. Sprijinul tacit al SUA
Chiar și pe 11 septembrie, deși baza al-Qaeda se afla în Afganistan și o parte din teroriști au trecut prin această țară, organizarea a avut loc în SUA și în Europa.
Principalii promotori ai atentatelor sunt tocmai cei 19 răpitori care au murit în acea zi când au ucis aproximativ 3.000 de oameni la New York, la Pentagon și în Pennsylvania.
Administrația lui George W. Bush, după atentate, a decis să răspundă într-un anume fel, chiar pentru a ascunde incompetența serviciilor sale de informații și de securitate, scrie O Globo.
Era firesc să vizeze inițial Afganistanul, guvernat de talibani, care adăpostea Al-Qaeda. Rețeaua teroristă, după cum știm, a fost acuzată de atentate. A existat chiar și un ultimatum pentru ca regimul afgan să-l predea pe bin Laden și alți membri ai organizației.
Dar talibanii au refuzat, argumentând că „nu există dovezi” ale implicării lor.
Scopul nu a fost niciodată să ajute afganii și afganele să se elibereze de un regim jihadist cu tendințe medievale. SUA doreau să învingă Al-Qaeda, dar nu au reușit să-l captureze sau să-l omoare pe bin Laden când au eșuat la Tora Bora.
Invadarea Irakului
Mai târziu, în 2003, membri ai administrației Bush și-au mutat atenția din Afganistan pentru a invada Irakul, care nu avea vreo legătură cu atentatele teroriste.
La mai puțin de doi ani după atentate, președintele american de atunci ordona invadarea Irakului pentru a-l răsturna pe Saddam Hussein, un inamic al al-Qaeda și al Iranului.
Nu că dictatorul irakian ar fi fost bun. El era una dintre cele mai respingătoare ființe din istoria omenirii. Cu toate acestea, nu avea vreo legătură cu atentatele asupra World Trade Center și a Pentagonului.
Rezultatul războiului din Irak a fost întărirea al-Qaeda, și ulterior a Statului Islamic, precum și creșterea geopolitică a Iranului.
La urma urmei, regimul iranian era cel mai mare dușman al lui Saddam, împotriva căruia a purtat un război de un deceniu în anii ’80, soldat cu aproximativ un milion de morți. A fost un cadou de la Bush, care a înlăturat cel mai mare obstacol din calea extinderii intereselor iraniene în Orientul Mijlociu.
”Implicarea dictaturii saudite în atentate, păstrată secretă de către SUA”
Deşi lupta împotriva inamicilor Iranului, Bush a început să descrie Iranul drept cel mai mare susținător al terorismului internațional.
Încă o dată, regimul din Iran este extremist și are o politică de apartheid împotriva femeilor. Fără îndoială, are legături cu grupări teroriste. Dar oricine cunoaște cât de puțin regiunea știe că ei urmează islamul șiit.
Al-Qaeda, la rândul său, urmează latura radicală a islamului sunnit și îi consideră pe șiiți ca fiind eretici.
Arabia Saudită, responsabilă de răspândirea acestei laturi radicale a islamului din Al-Qaeda și din Statul Islamic, a fost întotdeauna neacuzată, cu toate că Bin Laden și 15 din cei 19 teroriști de la 11 septembrie sunt saudiți.
Timp de 20 de ani, implicarea dictaturii saudite în atentate a fost păstrată secretă de către SUA.
Acum, în sfârșit, președintele SUA, Joe Biden, a decis să elibereze documentele. Vom afla cine se află cu adevărat în spatele terorismului jihadist.