fel de bine, iar pierderile suferite in mai si iunie nu au fost compensate. Campania de publicitate in urma careia oficialii Ministerului Turismului sperau sa atraga 15 milioane de straini si incasari de 13 miliarde dolari nu a dat rezultatele sperate. Indicatorii arata ca numarul turistilor care au vizitat Turcia in intervalul ianuarie-iulie 2003 este cu 2,4% mai mic decat in acelasi interval din anul trecut, in timp ce incasarile s-au diminuat cu 7% fata de perioada similara din 2002. Totusi,
fel de bine, iar pierderile suferite in mai si iunie nu au fost compensate. Campania de publicitate in urma careia oficialii Ministerului Turismului sperau sa atraga 15 milioane de straini si incasari de 13 miliarde dolari nu a dat rezultatele sperate. Indicatorii arata ca numarul turistilor care au vizitat Turcia in intervalul ianuarie-iulie 2003 este cu 2,4% mai mic decat in acelasi interval din anul trecut, in timp ce incasarile s-au diminuat cu 7% fata de perioada similara din 2002. Totusi, trebuie remarcat faptul ca in timp ce numarul turistilor din Europa de Vest a scazut cu 8%, cu 12% mai multi est-europeni si-au petrecut vacanta in Turcia, ca urmare a tarifelor mici. Prea mici, afirma reprezentantii din industrie, in conditiile in care incasarile sunt si asa reduse, drept consecinta a sistemului all-incluse practicat de majoritatea hotelurilor de patru si cinci stele. Perspectivele turismului din Turcia, stralucite in anii 1996-1997, s-au deteriorat in ultimii ani, ca urmare a amenintarilor teroriste si a cutremurului din 1999. Capturarea lui Abdullah Ocalan a pus capat conflictului dintre Guvern si Partidul ilegal al Muncitorilor Kurzi, ducand la o scurta perioada infloritoare. Razboiul din Irak a trezit din nou temeri negre, iar in ultimul an sectorul turistic s-a luptat cu impactul negativ din punct de vedere financiar al vanzarilor de tipul last-minute. Aceasta presupune vanzarea la pret foarte redus a locurilor ramase neocupate, cu scurt timp inainte de inceperea sejurului.”In ceea ce priveste Romania, in jur de 370.000 romani au calatorit anul trecut in Turcia, iar din acestia doar 10% au fost in scop turistic, conform informatiilor furnizate de Ministerul turc de Interne, in timp ce 100.000 de turci vin anual in Romania. Litoralul a atras 25.000 de turisti in intervalul iunie-august, in timp ce la Revelionul trecut 1.000 de persoane au vizitat aceasta tara. Majoritatea au calatorit in Antalia, mai putini in Kusadasi si Istanbul”, precizeaza Suliman Selciuk, directorul agentiei AliBaba, unul din principalii operatori pe Turcia. Rezervarile pentru Revelionul care vine nu sunt inca incheiate, dar preferintele se indreapta catre Antalia, din cauza temperaturilor mai ridicate. „Istanbulul este o destinatie foarte ieftina iarna, iar majoritatea romanilor mergeau aici pentru cumparaturi. Cat despre statiunile din Antalia, trebuie mentionat ca hotelurile sunt organizate ca niste cluburi in care nu intra decat cei cazati acolo, iar cladirea propriu-zisa este inconjurata de piscine, terenuri de tenis, restaurante etc.”, adauga Selciuk. Rezervarile pentru vara viitoare nu sunt puse sub semnul intrebarii, cel putin deocamdata, si nici nu vor fi amenintate in lipsa altor evenimente nedorite.
Micul trafic de frontiera va fi afectatIn ceea ce priveste relatiile comerciale dintre Romania si Turcia, este putin probabil ca ele sa fie influentate, cu conditia sa nu aiba loc alte atentate. Schimburile comerciale dintre cele doua tari vor atinge aproape doua miliarde de dolari in 2003, Turcia ocupand locul patru in privinta exporturilor Romaniei si locul cinci la importuri. La sfarsitul acestui an, investitiile turcesti in Romania se vor ridica la 1,3 miliarde dolari, adica de peste zece ori mai mult decat in 1993, aceasta tara ocupand locul noua in topul investitorilor straini. Investitii serioase in domeniul bancar si imobiliar, dar si in fabrici de biscuiti, ambalaje sau hartie si servetele au luat locul micului trafic de frontiera, care a inflorit exploziv in perioada 1990-1995 si nu a incetat total nici acum. O buna parte din cei care vand haine in piete inca le aduc din Turcia in genti de voiaj. Este si cazul Marianei B., care comercializeaza hainute pentru copii intr-una din pietele Capitalei. Pare destul de afectata de tragicele evenimente, deoarece la inceputul lui decembrie trebuie sa faca un drum la Istanbul, pentru a se aproviziona. „Daca nu plec, nu am marfa pentru decembrie, cand sunt cele mai mari vanzari, deci ar insemna sa pierd cateva zeci de milioane bune. Pe de alta parte, este un moment extrem de nepotrivit pentru o calatorie. Cred ca pana la urma luna asta voi lua marfa din alta parte”, spune ea, iar la solutia aceasta vor recurge probabil si alti mici comercianti.