Vineri, 6 august, incendiul denumit „Dixie” a devenit al treilea cel mai mare incendiu din istoria recentă a Californiei. Mai mult, autoritățile americane sunt îngrijorate că acesta s-ar putea extinde din cauza mai multor factori.
Al treilea cel mai mare incendiu din istoria recentă a Californiei! A devastat un întreg oraș
Seceta prelungită, despre care oamenii de ştiinţă estimează că este legată de schimbările climatice, a făcut ca vestul SUA să fie deosebit de vulnerabil la aceste incendii devastatoare, conform informațiilor transmise de afp.com
Incendiul denumit„Dixie”, care a devastat săptămâna aceasta orăşelul Greenville, a devorat peste 170.000 de hectare de când a izbucnit la mijlocul lunii iulie. Astfel, Greenville a fost carbonizat din temelii până vineri.
Peste 5.000 de pompieri se luptă cu incendiul uriaş
Potrivit sursei menționate, peste 5.000 de pompieri se luptă cu incendiul uriaş, fumul gros produs de acesta fiind vizibil din spaţiu. Autorităţile au declarat vineri că se aşteaptă ca rafalele de vânt să alimenteze incendiul.
Acestea, alături de terenul dificil şi de vegetaţia abundentă şi foarte uscată, îngreunează şi mai mult eforturile pompierilor. „Dixie” s-a extins peste noapte acoperind 175.000 de hectare, o suprafaţă mai mare decât cea a Bootleg Fire, care devastează statul Oregon, mai la nord.
Incendiile forestiere sunt frecvente în California, însă din cauza schimbărilor climatice ele sunt din ce în ce mai devastatoare. Numărul de hectare mistuite de flăcări în California a crescut cu 250% la sfârşitul lunii iulie în raport cu 2020, care fusese considerat anul cu cele mai grave incendii din istoria recentă a statului.
Dixie Fire aminteşte de Paradise Fire, din 2018, cel mai mortal incendiu din California din ultimii ani. Liniile electrice defectuoase care străbăteau oraşul Paradise au provocat respectivul incendiu, care a lăsat în urmă 86 de morţi. Furnizorul de energie Pacific Gas and Electric (PG&E), cea mai mare companie energetică din California, şi-a recunoscut vina.
Echipamentele PG&E sunt aduse din nou în discuţie drept o posibilă cauză a Dixie Fire, după ce un copac a căzut pe un cablu de alimentare în ziua în care s-a declanşat incendiul.
Compania a anunţat la sfârşitul lunii iulie că va îngropa cei 16.000 km de cabluri electrice pentru a preveni situaţia în care echipamentele sale să provoace noi incendii devastatoare.