Vechile strategii ale SUA în materie de război se mai pot aplica astăzi în regiunea Golfului Persic? Pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui ca Iranul să fie un omolog din Orientul Mijlociu al Germaniei, Japoniei sau URSS, potrivit unei analize National Interest.
Iranul ar trebui așadar să fie o forță puternică,capabilă să unească regiunea Golfului sau regiunea sud-asiatică sub jugul său, să adune resursele pe care le-a dobândit pentru a construi puterea marțială. Și astfel să constituie o amenințare pentru Lumea Nouă.
Iranul, departe de statutul de putere hegemonică
Cu toate acestea, subliniază NI, Iranul este departe de statutul de putere hegemonică. Iranienii tânjesc după zilele de glorie când Imperiul persan a dominat Orientul Mijlociu și Asia de Sud și, pentru o vreme, chiar a amenințat că va aduce Europa sub suzeranitatea Marilor Regi. Dar Iranul contemporan nu este Persia. Îi lipsesc resursele economice și militare. Și fără această putere preponderentă, există puține șanse ca Teheranul să declanșeze acțiuni majore.
Cu alte cuvinte, perspectivele unui Iran imperial par să fie slabe. Chiar dacă toate sancțiunile impuse Iranului ar dispărea astăzi, ar dura câteva decenii pentru a pune economia pe linia de plutire, adunând bogăția națională și transformând-o în pricepere militară și influență diplomatică suficientă pentru a crea o coaliție arabă permanentă.
Alianțele nu l-ar ajuta să se extindă și să lovească Lumea Nouă
Este greu de imaginat orice scenariu realist prin care Republica Islamică să creeze o alianță serioasă, organizând un echivalent în Orientul Mijlociu al puterii germane sau japoneze din secolul trecut. Chiar dacă Teheranul ar reuși asta, succesul nu l-ar ajuta să se extindă și să lovească Lumea Nouă. În primul rând, regiunea Oceanului Indian este un teatru îndepărtat și inaccesibil, spre deosebire de Europa de Vest și Asia de Est, regiuni din care o putere ostilă s-ar putea bucura de rute directe către America. În plus, geografia maritimă i-ar forța să tranziteze puncte nautice pentru a ieși sau a intra în Oceanul Indian.
Teheranul poate curta China și Rusia
Dar Teheranul poate curta opozanții dominației americane, în principal China și Rusia, și poate împiedica forțele SUA într-un moment în care Washingtonul se dedică competiției din Indo-Pacific și Atlantic, mai degrabă decât în Orientul Mijlociu.
Armele Apocalipsei ar putea să aducă o întorsătură
Iranul este cu siguranță o problemă. Dar nu este acea problemă din 1914, nici din 1939 în regiunea Golfului.
Chiar dacă Teheranul va dezvolta probabil un arsenal nuclear modest în timp, armele Apocalipsei ar putea să aducă strategiei SUA din Asia de Sud o întorsătură pe care nimeni nu o poate anticipa, concluzionează National Interest.