Al Treilea Război Mondial?! Decizia care a pus pe jar toată Rusia

razboi nuclear

SURSA FOTO: Dreamstime

Dacă aderarea Ucrainei la NATO se va concretiza, ar duce la "al treilea război mondial", a declarat, sâmbătă, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev. Fostul președinte al Rusiei a acuzat SUA care au promis că vor trimite muniţie cu dispersie în Ucraina.

Dmitri Medvedev a spus, într-un mesaj de pe canalul său Telegram, că preşedintele american Joe Biden, după ce „a fugit ruşinos din Afganistan” şi apoi „a distrus economia europeană” şi a livrat sute de tone de arme Ucrainei, „a declanşat un conflict prelungit extrem de periculos cu Rusia”, transmite EFE.

„Ca urmare a acestui fapt, regimul de la Kiev distruge ceea ce a mai rămas din ţara sa. Acum, după ce a epuizat toate resursele, (Biden) promite muniţie cu dispersie şi îi tentează din nou pe neonaziştii de la Kiev cu perspectiva NATO, a cărui realizare înseamnă un al treilea război mondial„, a declarat Medvedev.

Insulte și amenințări

Pe tonul său obișnuit plin de amenințări și insulte, Medvedev a spus că Biden face acest lucru pentru a „domina şi îngrădi alte ţări”, dar şi pentru că „este un bătrân bolnav, care suferă de demenţă severă”, care „nu ştie ce face”.

„Sau poate este vorba de cu totul şi cu totul altceva? Poate (…) tocmai s-a hotărât să iasă din scenă cu graţie, provocând un Armaghedon nuclear şi luând cu el pe lumea cealaltă jumătate din umanitate”, şi-a încheiat Medvedev atacul asupra lui Biden.

Ucraina nu intră în NATO

Ucraina „nu se va alătura NATO” la finalul summitului de la Vilnius, preconizat pentru săptămâna viitoare, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit AFP.

Această declaraţie intervine într-un moment în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează un turneu internaţional vizând în special să obţină mai mult sprijin pentru ambiţia Kievului de a se alătura NATO, înaintea unui summit al Alianţei în 11 şi 12 iulie, la Vilnius, în Lituania.

Totodată, SUA au confirmat că vor furniza muniţii cu fragmentaţie Ucrainei, depăşind în un prag important în ceea ce priveşte tipurile de armament oferite Kievului pentru a se apăra împotriva Rusiei.

„Este o decizie dificilă. O amânasem pentru o vreme”, a declarat presei Sullivan, adăugând în acelaşi timp că este „ceea ce trebuia făcut”.

SUA urmau să anunţe vineri trimiterea către Ucraina a unor muniţii cu fragmentaţie, interzise în numeroase ţări, în cadrul unui pachet de securitate în valoare de 800 milioane de dolari, decizie care, potrivit Kievului, va avea un „impact psiho-emoţional extraordinar” asupra forţelor de ocupaţie ruse, transmite Reuters.