Un sondaj recent, realizat de firma de cercetare a pieței Ipsos în numele Forumului Internațional de Securitate Halifax, a constatat că 73% dintre persoanele chestionate în cele mai mari țări ale lumii cred că, în următorii 25 de ani, un conflict global major, similar celor două Războaie Mondiale, este foarte probabil. Este o creștere substanțială, față de 2021, când procentul era de 63%, potrivit 247wallst.

Invazia Ucrainei a dus la sancțiuni occidentale împotriva Moscovei, iar armele trimise Kievului au dus la un război proxy efectiv între unele dintre cele mai mari puteri militare ale lumii. Între timp, președintele rus Vladimir Putin continuă să amenințe cu represalii severe împotriva aliaților Ucrainei, inclusiv cu arsenalul nuclear. Ipsos a intervievat un total de 32.507 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani în Statele Unite, Canada, Malaezia, Africa de Sud și Turcia, cu vârste între 20-74 de ani în Thailanda și Indonezia și cu vârste între 16-74 de ani în restul statelor, în perioada septembrie- octombrie 2022.

Teama de conflicte la scară largă variază

În funcție de țară, teama de conflicte la scară largă variază. Țările enumerate aici sunt clasificate în funcție de procentul de intervievați, care au răspuns „oarecum de acord” sau „total de acord” la afirmația: „Mă aștept ca în următorii 25 de ani să putem vedea un alt conflict mondial, care implică superputeri, similar cu Primul și al Doilea Război Mondial”.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina nu este singura sursă de creștere a tensiunii geopolitice. China și-a sporit amenințările împotriva Taiwanului, cu incursiuni militare repetate asupra insulei autonome, pe care o revendică drept teritoriul său. Există temeri că acțiunea militară a Chinei pentru a-și afirma controlul asupra Taiwanului ar putea declanșa un război între SUA și China. Relațiile dintre cele două superputeri sunt deja tensionate. În ciuda escaladării tensiunilor, China este una dintre țările în care oamenii nu se tem foarte mult (64%) de izbucnirea unui război similar cu primele Războaie Mondiale.

Americanii cred cel mai mult că Al Treilea Război Mondial este iminent

Printre cele trei superputeri ale lumii, americanii sunt cei care cred cel mai mult că Al Treilea Război Mondial este iminent (76%). Rusia nu a fost inclusă în sondaj, dar 70% dintre ucraineni cred că un astfel de pericol este iminent. Australia a fost cea mai pesimistă (81%), în timp ce Japonia este cea mai optimistă (51%). Procentul persoanelor care se așteaptă la un conflict mondial a crescut în toate țările, de la an la an, variind, de la un nivel scăzut de +1 punct procentual în Columbia (78%) până la un nivel de 18 puncte procentuale în Belgia (77%), un procent similar înregistrându-se și în cazul României.

77% dintre români cred că un astfel de conflict global este posibil

Iată o privire asupra modului în care diferite țări apreciază posibilitatea unui conflict global iminent:

Australia 81%
Irlanda 80%
Mexic 80%
Peru 80%
India 79%
Chile 78%
Columbia 78%
Malaezia 78%
Thailanda 78%
Belgia 77%
România 77%
SUA 76%
Franța 75%
Marea Britanie 75%
Turcia 71%
Polonia 70%

Puterea fricii

Având în vedere știrile alarmiste difuzate de mass-media și tipurile de povești care sunt distribuite pe platformele social media, este ușor de înțeles cum au dezvoltat oamenii o viziune atât de sumbră asupra viitorului. Dar, lăsând la o parte „vibrațiile negative”, cum s-ar putea traduce această percepție în acțiuni
în lumea reală? În primul rând, opinia publică ajută la modelarea priorităților politice. Amenințarea unui conflict iminent ar putea avea un impact asupra politicii și relațiilor geopolitice.

Sprijin pentru cheltuielile militare

O altă posibilitate este o creștere a cheltuielilor militare. 64% dintre oamenii din 30 de țări sunt oarecum de acord că guvernul lor ar trebui să sporească cheltuielile militare „având în vedere pericolele din lume”. Pe lângă Ucraina, India (84%) și Polonia (81%) s-au clasat pe primul loc în ceea ce privește sprijinul pentru creșterea cheltuielilor militare. O altă constatare este că 85% dintre oamenii din țările chestionate consideră că lumea are nevoie de noi acorduri și instituții internaționale pentru a face față provocărilor cu care se confruntă lumea și că este puțin probabil ca puterile mondiale să respecte acordurile încheiate prin intermediul organismelor internaționale.