Tom Nichols scrie o analiză pe acest subiect fierbinte în The Atlantic.

Un atac al Rusiei asupra Ucrainei este posibil și chiar probabil. Știm asta pentru că s-a mai întâmplat cândva, iar „pacea” actuală de-a lungul graniței este doar o încetare instabilă a focului. Cu toate acestea, Al Treilea Război Mondial este mult mai puțin probabil, iar utilizarea armelor nucleare e și mai puțin probabilă.

Natura Mafiei care conduce Kremlinul

Dar nimic din toate acestea nu este și imposibil. Există o mulțime de argumente forte privind motivul pentru care Putin ar putea ataca din nou Ucraina. O știu foarte bine oameni ca foștii ambasadori ai SUA în Rusia Mike McFaul și Steven Pifer și disidentul rus Garry Kasparov. Ca mulți fini observatori ai Rusiei, ei știu că cheia înțelegerii intențiilor Rusiei nu constă în teoriile vechi despre „geopolitică”, ci în natura Mafiei care conduce Kremlinul.

Ca orice autocrat, Putin știe că democrația este o amenințare pentru propriul său regim, pentru că oamenii care iau propriile decizii și își conduc propriile vieți le oferă propriilor cetățeni câteva idei nesănătoase. Iar atunci când acest lucru este practicat de foști supuși, și mai ales de alți slavi, chiar în pragul ușii sale, Putin devine deosebit de iritat. După cum McFaul a explicat succint, ”Putin nu se simte amenințat de extinderea NATO în Ucraina, ci de existența democrației în Ucraina”.

O victorie militară de tip blitzkrieg

Putin face față acestei amenințări avertizându-i pe ucraineni că independența lor se clădește pe suferința lui. Astfel, ar putea încerca să reamintească și Kievului, și Washington-ului și la Bruxelles că el este la conducere și că poate folosi o victorie militară de tip blitzkrieg pentru a forța o prăbușire rapidă a guvernului ucrainean.

Iată cum ar arăta asta: forțele ruse năvălesc peste graniță, copleșind forțele ucrainene obosite și insuficient aprovizionate. Milițiile locale se alătură efortului. Aceasta este o repetiție a scenariului Crimeea și a invaziei peninsulei, din 2014, a estului Ucrainei. Pierderile de o parte și de alta cresc, dar Putin elimină orice raportare critică și videoclipuri care nu-i convin, în timp ce guvernul ucrainean anunță toate pierderile în presa internațională și pe internet. Guvernele occidentale își strâng mâinile, ucrainenii liberi cer acțiune rapidă a Kievului, iar legiuitorii pro-Putin și personalitățile publice din Ucraina arată cu degetul spre președintele Zelenski.

Fără opțiuni, cu morgile pline și armata țării în retragere, Zelenski demisionează sau este dat jos. Putin, prin intermediul „consilierilor”, urmărește apoi cu atenție efortul panicat al unui regim interimar de a găsi un lider adecvat pro-Kremlin.

Ar fi un pariu uriaș al lui Putin

Statele Unite și NATO ar putea asista neputincioase în timp ce trupele ruse trec granița și Kievul plonjează în haos. Dacă totul merge bine pentru Vladimir Vladimirovici, Ucraina va ajunge o satrapie rusă, Occidentul va arăta ca o colecție de capete vorbitoare, iar poporul rus îl va aclama pe cel mai mare lider, de la Petru cel Mare încoace. Sau, cel puțin, de la vechiul șef al lui Putin, Iuri Andropov.

Va deveni acesta un război mondial și nuclear?

Greu de crezut. Ucraina nu este o națiune NATO și nicio putere străină nu are obligația de a-i apăra teritoriul. Dacă ne gândim la „Memorandumul de la Budapesta” din 1994, acesta nu a fost o garanție militară, ci o bucată de hârtie în care Rusia de dinaintea lui Putin, SUA și Regatul Unit au convenit să respecte granițele Ucrainei.

Evenimentele de tip „lebădă neagră”

Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să ne facem griji. Războiul nu este doar un iad, ci este imprevizibil. Cele două lucruri pentru care trebuie să ne temem sunt evenimentele de tip „lebădă neagră”, adică genul de accident ciudat pe care nu ți-l poți imagina până nu se întâmplă. Și mai ciudat este că războiul total devine mai probabil dacă rușii pierd.

Calea reală către armele nucleare este mai puțin clară, cu excepția cazului în care forțele NATO se implică, ceea ce ar schimba complet jocul. Dacă ar izbucni lupte între NATO și Federația Rusă, un conflict pe care Rusia, mai devreme sau mai târziu, l-ar pierde, rușii ar putea intra într-o stare de alertă nucleară crescută. Astfel, am ajunge cu toții într-o stare de alertă nucleară crescută.