Nimeni nu ar mai trebui să-i ia în râs pe cei care tremură la gândul izbucnirii unui război, ca să nu mai vorbim de o catastrofă de amploarea Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, care acum s-ar duce cu arme nucleare, se arată în ultima analiză a lui Michael T. Clarke, publicată pe commondreams.org.
După socoteala Pentagonului, nimic nu va sta în calea unei invazii chineze sau, eventual, în declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial, arată commondreams.org.
Când Departamentul Apărării și-a lansat raportul anual privind forța militară chineză la începutul lunii noiembrie, o frază din acest document a generat titluri în întreaga lume. Până în 2030, spune raportul Pentagonului, China ar putea avea 1.000 de focoase nucleare, de trei ori mai multe decât în prezent și suficiente pentru a reprezenta o amenințare substanțială pentru SUA. Cel mai relevant titlu a fost dat de Washington Post: „China accelerează expansiunea armelor nucleare, dorind să aibă 1.000 de focoase sau mai mult”.
Pregătiți-vă ca al Treilea Război Mondial să izbucnească în orice moment după 1 ianuarie 2027
În schimb, mass-media a ignorat se pare o afirmație mult mai semnificativă din același raport: aceea că regimul din China ar fi pregătit să desfășoare un război „inteligent” până în 2027.
Pentru cei care fac presă, titlul cu focoasele nucleare pare să fi fost mai important, deși implicațiile nu sunt atât de grave. Din păcate, al doilea aspect este mult mai alarmant. Așa că, pregătiți-vă ca al Treilea Război Mondial să izbucnească în orice moment, după 1 ianuarie 2027.
Patru întrebări-cheie la care trebuie să răspundem
Pentru a aprecia cât de terifiant este acest calcul, trebuie să se răspundă la patru întrebări-cheie. Ce vrea să spună Pentagonul prin război „inteligent”? De ce ar fi atât de important dacă China ar reuși asta? De ce oficialii militari americani presupun că un război asupra Taiwanului ar putea izbucni în momentul în care China poate duce un astfel de război? Și de ce s-ar transforma, aproape sigur, un astfel de război asupra Taiwanului în al Treilea Război Mondial, cu toate șansele de a deveni unul nuclear?
În primul rând, să luăm în considerare războiul „inteligent”. Oficialii Pentagonului susțin că armata chineză depășește deja SUA în cifre: mai multe trupe, mai multe tancuri, mai multe avioane și mai ales mai multe nave.
Echilibrul militar dintre cele două puteri este considerat unul critic
Aspectul naval al echilibrului militar dintre cele două puteri globale este considerat unul critic, deoarece orice conflict SUA-China poate izbucni fie în Marea Chinei de Sud, fie în apele din jurul Taiwanului. Analiștii de la Washington subliniază constant superioritatea PLA în privința numărului mare de „platforme” navale de luptă.
Dacă este așa cum spune Pentagonul, atunci, până în 2027, China va fi capabilă să angajeze Marina americană în mările din jurul Taiwanului și, eventual, să o învingă. Acest lucru, la rândul său, i-ar permite Beijingului să-i agreseze pe taiwanezi fără teama de intervenția Washingtonului.
Drumul către Al Treilea Război Mondial
Nimeni nu poate spune cum va arăta lumea în 2027 sau cât de mari ar putea fi tensiunile asupra Taiwanului până atunci. Conducerea Chinei ar putea decide la un moment dat că acomodarea pe termen lung cu un Taiwan cvasi-independent e cea mai bună soluție posibilă pentru menținerea statutului său economic global.
Dacă, însă ne gândim la percepția actuală a Pentagonului, scenariul este unul sumbru. Ar trebui să presupunem că Taiwanul își va continua cursul actual și că dorința Beijingului de a prelua insula prin orice mijloace se va intensifica. De asemenea, ar trebui să presupunem că înclinația factorilor de decizie de la Washington de a sprijini un Taiwan din ce în ce mai independent în fața acțiunii militare chineze va spori, pe măsură ce relațiile cu Beijingul se vor răci și mai mult.
Din această perspectivă, tot ce îi împiedică pe liderii Chinei să folosească forța pentru a pune mâna pe Taiwan chiar acum este preocuparea lor privind inferioritatea PLA în războiul
”inteligent”. Odată ce acest lucru va fi depășit, în 2027, după socoteala Pentagonului, nimic nu va sta în calea unei invazii chineze sau, eventual, în declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial.
Dacă însă se dorește evitarea unui astfel de scenariu, va fi nevoie de eforturi suplimentare pentru a rezolva dilema Taiwanului și a găsi o soluție pașnică pentru statutul insulei.