Rebelii din Libia au folosit „sisteme de arme letale autonome”, programate să atace ținte fără a necesita conectivitate de date între operator și muniție. Dronele mortale erau quadcoptere fabricate în Turcia, de mărimea unei farfurii, capabile să livreze un focos cu o greutate de aproximativ un kg.
50 de țări se întâlnesc în axeste zile la sediul ONU, pentru a încheia un tratat menit să prevină proliferarea acestor dispozitive ucigașe, scrie The Conversation.
Lecția armelor nucleare
Lumea trăiește și azi sub amenințarea distrugerii nucleare. Cu mult înainte de primul test al unei bombe nucleare, oamenii de știință care lucrau la Proiectul Manhattan și-au manidestat îngrijorarea față de un astfel de viitor nuclear. Cu toate astea, s-au cheltuit miliarde de dolari pe arsenale nucleare care mențin „pericolul continuu de anihilare bruscă”.
Avertisment pentru lume
În urmă cu șase ani, un avertisment similar cu privire la o nouă amenințare a fost lansat de experții în AI. AU avertizat că noile tehnologiile, deși nu sunt dezvoltate în secret, reprezintă o amenințare pentru stabilitatea globală. Amenințarea vine de data aceasta de la inteligența artificială.
În special de la armele autonome letale care pot identifica, urmări și distruge ținte fără intervenția umană. Și pe care mass-media le numește „roboți ucigași”.
Kalașnicoavele de mâine
Întrebarea-cheie este dacă omenirea trebuie să înceapă o cursă globală a roboților ucigași sau trebuie să o împiedice. Dacă orice putere militară majoră avansează cu dezvoltarea armelor AI, o cursă globală a înarmărilor este practic inevitabilă. Obiectivul unei traiectorii tehnologice de acest fel e evident: armele autonome vor deveni Kalașnicoavele de mâine.
Mașinile decid dacă o persoană ar trebui să trăiască sau să moară
Există multe motive pentru care visul armatelor de a avea arme autonome letale se va transforma într-un coșmar. În primul rând, există un puternic argument moral împotriva roboților ucigași. Renunțăm la o parte esențială a umanității noastre dacă predăm unei mașini decizia dacă o persoană ar trebui să trăiască sau să moară.
Armele perfecte de teroare
Dincolo de argumentele morale, există și raționamente tehnice și juridice pentru a fi îngrijorați de roboții ucigași. Unul dintre cele mai puternice este că vor revoluționa războiul, armele autonome devenind arme de distrugere.
Iar un singur programator putea controla sute de arme. Armele autonome nu necesită fizicieni și ingineri și nici uraniu sau plutoniu. Dacă sunt produse, vor deveni ieftine și vor ajunge armele perfecte de teroare. Roiurile de de drone autonome vor fi o armă ideală de suprimare a civililor. Spre deosebire de oameni, nu vor ezita să comită atrocități și chiar genocid.