Deși are cel mai mare număr de îmbolnăviri, doar 0,8% din populația africană a fost complet vaccinată. În Nigeria, cea mai mare țară din Africa, cu peste 200 de milioane de oameni, doar 0,1% sunt complet imunizați. Uganda se luptă acum să combată focarele din marile orașe, potrivit Sentinelcolorado.

Africa, afectată grav de pandemie

De asemenea, există cel puțin alte cinci țări din Africa în care nici măcar o doză de vaccin nu a ajuns la oameni, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa.

Potrivit OMS, continentul de 1,3 miliarde de oameni se confruntă cu o penurie severă de vaccinuri, în paralel cu un nou val de infectări. Transporturile de vaccinuri în Africa s-au oprit „înainte de ajunge”, a anunțat OMS.

Statele Unite și Marea Britanie au vaccinat cu ambele doze peste 40% din populația lor, cu rate mai mari pentru adulți și persoane cu risc ridicat. Țările din Europa acoperă sau depășesc aproximativ 20%.

Ţările sărace, lovite de pandemie

Țările sărace au avertizat încă de anul trecut despre această inegalitate iminentă a vaccinului, temându-se că națiunile bogate vor aduna stocuri de vaccinuri.

„Oamenii mor. Timpul curge împotriva noastră. E o nebunie”, a scris avocata sud-africană pentru drepturile omului, Fatima Hasan, activistă pentru accesul egal la asistență medicală.

Administrația Biden a făcut prima mișcare majoră pentru a ușura criza, anunțând că va împărți un lot inițial de 25 de milioane de doze de vaccinuri cu țările disperate din America de Sud și Centrală, Asia și Africa.

Cu toate acestea, spune Hasan, oferta SUA este doar o picătură dintr-un ocean. Numai Africa se confruntă cu un deficit de aproximativ 700 de milioane de doze, chiar și după cele asigurate prin programul de vaccinare al OMS, COVAX.

Din 23 de țări din Africa, s-a constatat că majoritatea aveau mai puțin de un pat de terapie intensivă la 100.000 de locuitori și doar o treime dețin ventilatoare mecanice. Prin comparație, țările bogate ca Germania și Statele Unite au mai mult de 25 de paturi ATI la 100.000 de persoane.