Ziad Alahdad, seful Misiunii Bancii Mondiale in Romania, face o scurta trecere in revista a efectelor atacului terorist din SUA si vorbeste despre asteptarile economiei mondiale in 2003.Capital: In ce mod atacul din 11 septembrie a afectat economiile din SUA, Europa si Asia?Ziad Alahdad: Atacul din 11 septembrie a afectat economiile mondiale intr-o multitudine de aspecte, de la diminuarea increderii investitorilor si consumatorilor in economie si contracararea pietelor financiare si de marfuri,
Ziad Alahdad, seful Misiunii Bancii Mondiale in Romania, face o scurta trecere in revista a efectelor atacului terorist din SUA si vorbeste despre asteptarile economiei mondiale in 2003.
Capital: In ce mod atacul din 11 septembrie a afectat economiile din SUA, Europa si Asia?
Ziad Alahdad: Atacul din 11 septembrie a afectat economiile mondiale intr-o multitudine de aspecte, de la diminuarea increderii investitorilor si consumatorilor in economie si contracararea pietelor financiare si de marfuri, pana la cresterea modesta, dar vizibila a saraciei, la nivel global. Gradul in care aspectele vietii cotidiene sunt afectate variaza in functie de tara si de sectorul economic. In tarile dezvoltate, in special SUA si Europa de Vest, care sunt principalele piete financiare si industriale ale lumii, impactul cel mai important consta, probabil, intr-o cadere generala a cererii de produse, declansata de perceptia consumatorilor si a investitorilor asupra performantelor economice actuale si de neincrederea pe care acestia o arata in legatura cu viitorul economiei, precum si de efectul direct asupra anumitor ramuri de baza ale economiei. Este insa important sa amintim ca incetinirea ritmului de dezvoltare economica globala a inceput inainte de 11 septembrie. A fost resimtita in special in SUA in anul 2000 si a continuat pana la jumatatea lui 2001, cand recesiunea s-a sincronizat in aproape toate regiunile economice importante ale lumii. Evenimentele de la 11 septembrie doar au inrautatit situatia.
Capital: Economia romaneasca a resimtit efectele evenimentelor din 11 septembrie?
Ziad Alahdad: In ceea ce priveste Romania, impactul direct al tragediei de la 11 septembrie a fost mult limitat, intrucat tara se afla in plin proces de refacere economica. Cu toate acestea, reducerea activitatii economice la nivel mondial si deteriorarea increderii consumatorilor din principalele piete de export ale Romaniei, in mod special in tarile Comunitatii Europene, au afectat intr-o oarecare masura, dupa parerea mea, destul de mica, performantele economice ale Romaniei, iar previziunile initiale de crestere economica de 5%, in 2002 au fost reduse la 4 – 4,5%. Bineinteles, aceasta diferenta nu poate fi pusa in intregime pe seama declinului comertului cu tarile partenere, ci si pe seama altor factori, cum ar fi, de exemplu, conditiile meteorologice defavorabile. In ciuda acestor conditii de piata nefavorabile, noi credem ca Romania isi va pastra dezvoltarea robusta a economiei atat in 2002, cat si in 2003.
Capital: Care dintre efectele mai sus mentionate credeti ca vor avea impact pe termen lung si se vor dovedi puncte de cotitura in climatul economic mondial?
Ziad Alahdad: Economia mondiala este inca in proces de recuperare dupa incetinirea cresterii economice, iar ultimele statistici din SUA si Europa de Vest arata ca ritmul de crestere a productiei nu este chiar atat de puternic pe cat am sperat cu totii. Cu toate acestea, vestea buna este ca trendul pozitiv pe care se afla economia mondiala se va pastra si in continuare, in ciuda slabiciunilor care persista in unele tari in curs de dezvoltare, iar aici le-as mentiona in mod special pe cele din America de Sud. Economia Statelor Unite este in curs de refacere, iar zone precum Europa si Japonia dau si ele semne de insanatosire treptata. Piata internationala de capital si-a revenit sub aspectul lichiditatilor, si multe tari, printre care si Romania, au ajuns la cote comparative in privinta resurselor de finantare.
Un alt factor pozitiv este acela ca am tras invataminte din acele tragice evenimente si suntem convinsi ca ele vor schimba profund modul de functionare si dezvoltare a natiunilor. Asa cum releva discutiile de la Summitul Mondial de la Johanesburg, trebuie neaparat sa depasim modul de gandire traditional despre determinarile cresterii economice si sa abordam cauzele saraciei, excluderii sociale si ale terorismului, iar aceste lucruri pot fi obtinute in primul rand prin crearea unei punti deasupra prapastiei dintre saraci si bogati, intr-un mod care sa protejeze ecosistemul si sa sustina dezvoltarea durabila si echitabila a omenirii.
Capital: Puteti sa ne faceti o „schita” a economiei mondiale in 2003?
Ziad Alahdad: Dovezile recente sugereaza ca economia mondiala este pe calea refacerii, iar analistii se asteapta ca aceasta crestere sa se accelereze in 2003. Potrivit EIU, economia mondiala va creste cu 3,2% in acest an, comparativ cu 2,3% in 2001, iar in 2003 cresterea va fi de 4,1%. Temerile dominante ale investitorilor in ultimii doi ani si care au condus la reducerea fluxurilor de capital catre pietele emergente si la o diminuare a cererii au inceput deja sa dispara. Sunt sperante ca pana si problemele temporare ale unor tari din America de Sud vor fi depasite. Preturile marfurilor incep sa creasca, iar importurile tarilor dezvoltate arata semne de insanatosire. Refacerea SUA si a Europei de Vest va sustine cresterea economica din Asia si Europa de Est. Economia romaneasca se asteapta sa creasca cu aproximativ 5% in 2003.