A fost identificat bărbatul care a dat alarmă falsă cu o bombă la Palatul de Justiție din Ploiești

Poliţiştii din Prahova au reușit să identifice persoana responsabilă pentru alarmă falsă cu bombă care a dus, joi, la evacuarea Palatului de Justiţie din Ploieşti. Este vorba despre un bărbat din judeţul Ilfov, care a fost sancţionat cu o amendă de 4.000 de lei.

Agenții din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, în urma investigațiilor și a cercetărilor efectuate, au identificat persoana care a sesizat, la data de 27 iunie a.c., amplasarea unei bombe la o instituție publică din municipiul Ploiești. Aceasta este un bărbat de 34 de ani, din județul Ilfov.

politie
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Bărbatul a fost sancționat contravențional în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34 din 2008, privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, cu amendă în valoare de 4.000 lei, au informat sâmbătă reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Prahova.

Joi, un bărbat din județul Ilfov a sunat la numărul de urgență 112 și a anunțat că a auzit într-o stație de autobuz o conversație purtată în limba rusă, din care reieșea că un dispozitiv exploziv urma să fie amplasat în incinta Palatului de Justiție din Ploiești.

Această clădire, care găzduiește Curtea de Apel Ploiești și Tribunalul Prahova, este situată foarte aproape de centrul orașului, ceea ce a sporit gradul de alertă în rândul autorităților. Drept urmare, întregul Palat de Justiție a fost evacuat pentru a asigura siguranța tuturor persoanelor aflate în interior și pentru a permite verificările necesare.

Bărbatul nu a putut explica gestul

Surse judiciare au declarat sâmbătă pentru News.ro că bărbatul nu a putut oferi un motiv clar pentru care a făcut respectivul apel. În prezent, polițiștii continuă investigațiile pentru a înțelege ce l-a determinat pe acesta să alerteze autoritățile cu privire la o amenințare nefondată. Ancheta se concentrează pe stabilirea circumstanțelor exacte ale incidentului și pe identificarea eventualelor motive ascunse ale acestui gest.

Conform legislației în vigoare, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este o contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei. Alternativ, persoana vinovată poate fi obligată să presteze între 200 și 400 de ore de activități în folosul comunității.

În cazul în care aceeași persoană comite din nou această contravenție în termen de un an de la aplicarea sancțiunii inițiale, pedeapsa devine mai severă. Astfel, amenda poate varia între 4.000 și 8.000 de lei sau se poate impune prestarea între 400 și 800 de ore de activități în folosul comunității.